Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Zelena luč za vlaknine
Na diabetičnem jedilniku je potrebno zagotoviti zadostno količino vlaknin, netopnih in topnih v vodi. Strokovnjaki sladkornim bolnikom priporočajo najmanj 25 do 30 gramov vlaknin dnevno. Skupina norveških nutricionistov je na podlagi izsledkov svojih raziskav sestavila seznam desetih, z vlakninami bogatih živil, ki so priporočljiva za sladkorne bolnike, hkrati pa še okusna in privlačna. Mednje sodijo živila, ki niso le odličen vir vlaknin, marveč so bogata tudi za antioksidanti in tako varujejo diabetikov organizem pred škodljivimi učinki bolezni, motenj in poškodb. Na norveški seznam se je uvrstila naslednja deseterica: orehi, indijski oreščki, sončnično seme, temna čokolada, robidnice, borovnice, brusnice, artičoke, marelice, ohrovt/rdeče zelje. Vsak dan naj bi zaužili tri živila s pričujočega seznama.
Mi pa dodajamo še pomladni nasvet, žvečite vse, kar je z domačega vrta, čim večkrat in čim bolj temeljito. Korenček namesto temne čokolade je vseeno bolj zdrav, pa še manj kaloričen. Dokler ga ne skuhamo, tudi nima obremenilnega vpliva na glukozo.
ML