Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Mesečni prejemek za nego otroka z diabetesom

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih  določa vse pravice do družinskih prejemkov. Mednje sodi tudi redni mesečni dodatek za nego otroka z diabetesom tip 1.

KAJ DOLOČA ZAKON?

Zakon določa, da se dodatek izplačuje družinam z dolgotrajno hudo bolnimi in kronično bolnimi otroci, pri katerih je kljub zdravljenju pričakovati trajne posledice bolezni, oziroma katerih bolezni zahtevajo zdravljenje, nego in rehabilitacijo, ki traja dalj kot šest mesecev. Med njimi so tudi otroci z diabetesom, kar posebej določa Seznam bolezni, ki je priloga Pravilnika o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke.  Starši morajo pravico uveljavljati, sicer dodatka ne dobijo. Gre za formalnost, saj so doslej še vsem staršem otrok z diabetesom tip 1, ki so uveljavljali i mesečni dodatek za nego hudo bolnega otroka, dodatek odobrili.

KAKO UVELJAVITI PRAVICO?

Uveljavljanje pravice poteka preko območnega centra za socialno delo, na katerem se starši oglasijo z največ eno leto starim izvidom o bolezni, nato pa center izpelje postopek skladno s Pravilnikom o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo. Center pošlje pristojni zdravniški komisiji na Pediatrični kliniki zaprosilo za izdelavo posameznega mnenj in mu priloži fotokopijo zdravstvene dokumentacije, ki jo je vlagatelj priložil vlogi in v kateri zadnji izvid ni starejši od enega leta. V roku najmanj 60 dni mora zdravniška komisija podati mnenje.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.