Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Vas pogosto muči pomanjkanje energije? Utrujenost? Pomanjkanje energije je pogost spremljevalec sodobnega...
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Združenja diabetikov po svetu opozarjajo na pomembnost etiket na živilih. Prehranske etikete na hrani so osnovni kriterij za vključitev živila v jedilnik sladkornega bolnika in vzdrževanje normalnega nivoja sladkorja v krvi.
Začnite z glavnimi sestavinami
Pozorni bodite na dobre sestavine kot so: polnozrnata moka, soja ali oves, nenasičene maščobe ( olivno olje). Izogibajte se nezdravih sestavin, kot denimo: hidrogenizirana maščoba, ali delno hidrogenizirana maščoba, koruzni sirup, sladkor in sol. Ne pozabite, da vrstni red sestavin pove, koliko je določene sestavine v izdelku. Sestavina, ki jo je v izdelku največ, je napisana prva.
Pozorni bodite na ogljikove hidrate
Na etiketi preverite vsebnost celotnih ogljikovih hidratov, saj ti dvigujejo krvni sladkor. Pri štetju bodite pozorni na celotno skupino ogljikovih hidratov: sladkor, sestavljeni ogljikovi hidrati in vlaknine.
Ne prezrite vlaknin
Posebno pozornost namenite hrani z veliko vsebnostjo vlaknin. Čeprav so grami sladkorjev in grami vlaknin šteti skupaj pod ogljikove hidrate, je takšna postavitev včasih zavajajoča. Če ima hrana 5 g ali več vlaknin na 100g, je priporočljivo gramažo vlaknin odšteti od skupnih ogljikovih hidratov. Tako boste dobil bolj natančen seštevek sladkorjev, ki vplivajo na porast sladkorja . Vlaknine so namreč neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki zadržujejo rast krvnega sladkorja.
Brez sladkorja
Oznaka »brez sladkorja« ne pomeni nujno tudi brez ogljikovih hidratov ali da ima živilo manj kalorij. Če ima izdelek »brez sladkorja« občutno manj ogljikovih hidratov, je verjetno boljša izbira, če pa je celokupna vsebnost ogljikovih hidratov podobna, potem je z vidika vplivanja na krvni sladkor vseeno, katero živilo izberete. Oznaka »brez dodanega sladkorja« ne pomeni, da živilo ne vsebuje ogljikovih hidratov, temveč, da v procesu pridelave in pakiranja ni bilo dodanega sladkorja. Nadomeščanje navednega sladkorja z alkoholnimi sladkorji kot so izomalt, maltitol, manitol, sorbitol in ksilitol da polovico manj kalorij.
Brez maščobe
Gram maščobe ima skoraj dvakrat več kalorij kot jih ima gram ogljikovih hidratov ali beljakovin. Če želite izgubiti telesno težo, se vam lzdelki z manj maščob morda zdijo odlična rešitev, vendar se ne pustite zavesti!
Ta hrana navedno vsebuje veliko ogljikovih hidratov, nemalokrat je vsebnost sladkorja višja kot pri osnovnem izdelku. Dober primer so sadni jogurti. Namesto 3,2 % mlečne maščobe in 4,2 g ogljikovih hidratov na 100g (navaden jogurt) ima sadni jogurt z 0,1% mlečne maščobe kar 16,5g ogljikovih hidratov, od tega 11g sladkorja ali 2 veliki jušni žlici. Navaden jogurt je kljub malo več maščobe bolj zdrava izbira.
Vsebnost maščob ni vse,bolj pomemben je podatek, kakšna maščoba se nahaja v hrani, ki jo nameravate kupiti. Čeprav ima vsaka maščoba veliko kalorij, nam nenasičene in enkrat nenasičene maščobe pomagajo vzdrževati zdravje srca in ožilja, maščobo pa potrebujemo tudi za vsrkanje nekaterih vitaminov (B). ONajbolj škodljive so trans in hidrogenizirane maščobe v sladkarijah in slanih prigrizkih. Diabetikom jih odsvetujemo.