Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Zamaščena jetra in diabetes tip 2

Zamaščena jetra so že doslej povezovali z inzulinsko odpornostjo,  neodvisno od tega pa obstaja tudi verjetnost, da zvišujejo tveganje za diabetes tipa 2. Takšni so izsledki raziskave, o kateri so korejski raziskovalci poročali v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Posamezniki z zamaščenimi jetri imajo povečane dejavnike tveganja za diabetes tipa 2, ki vključujejo prekomerno telesno težo, povišan krvni tlak in presnovne motnje. Raziskovalci so preučevali petletno tveganje za diabetes tipa 2  na vzorcu sodelujočih, pri katerih je testiranje z ultrazvokom odkrilo zamaščena jetra. V raziskavo je bilo vključenih več kot 11.000 Korejcev. Posamezniki z zamaščenimi jetri so imeli znatno več kliničnih in presnovnih motenj, kot so višja raven glukoze in trigliceridov in nižje ravni HDL holesterola.

BO

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.