Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Nove smernice za holesterol pomembne tudi za sladkorne bolnike

Lani novembra sta ameriška strokovna organizacija za kardiologijo in ameriška zveza za srce sprejeli dolgo pričakovane nove smernice za zdravljenje povišanega holesterola, s katerimi so nadomestili deset let stara navodila.  Po novem niso več v ospredju ciljne vrednosti, ki jih je treba doseči pri povišanem holesterolu, temveč ciljne skupine prebivalstva, na katere se je treba usmeriti zaradi povečanega tveganja za srčnožilna obolenja. To pa pomeni veliko več ljudi, ki jim bodo predpisovali zdravljenje, pri čemer je v celoti mišljeno zdravljenje s statini.
Reakcije na nove smernice so naletele na mnogo nasprotovanja, vendar pa snovalci poudarjajo, naj bodo le izhodišče za odločanje, nikakor pa ne diktat.

Nov pristop do tveganja

Potem, ko smo dolga leta premlevali številke, ki naj bi do decimalke natančno kazale, kdaj je »dober« holesterol HDL res dober in kdaj je slab LDL že zelo slab se nove smernice osredotočajo na štiri ogrožene skupine , za katere je zdravljenje (s statini) pripročljivo:

  • ljudje s krvno žilnimi boleznimi, na primer tisti, ki so preživeli srčni infarkt, ki imajo angino pektoris stroke ali so že imeli manjšo možgansko kap;
  • ljudje med 40 in 75 letom  s sladkorno boleznijo (ki zelo poveča tveganje srčno žilnih zapletov);
  • ljudje z zelo visokim holesterolom LDL (190 or above).
  • ljedje med  40 in 75 letom brez srčno žilnih bolezni ali diabetesa, vendar pa imajo že a 10 let izražene dejavnike tveganja za te bolezni.

Nove smernice se osredotočajo zlasti na starostno skupino med 40 in 75 letom, ker tudi večina kliničnih študij vključuje sodelujoče v tej starosti. Predvsem naj bodo zdravniki pazljivi pri predpisovanju zdravljenja s statini starostnikom nad 75 let brez srčno žilnih zapletov. Čeprav je pri starejših tveganje za kap ali infarkt večje, pa lahko zaradi statinov doživijo več stranskih učinkov na račun interakcije z ostalimi zdravili, ki jih jemljejo.

Diabetes in statini

Kot vidimo so v skupini visokega tveganja, ki naj bi avtomatično dobivala statine za zdravljenje holesterola tudi osebe z diabetesom. Vprašanje, ki se ob tem porodi je, kaj pa tisti diabetiki, ki sicer imajo diagnozo, vendar z dobrim pristopom do bolezni, beri: življenjski stil odličnjaka, uspevajo svoj krvni sladkor držati v mejah normale? Ali naj zdravnik takemu človeku ob povišanem holesterolu avtomatično predpiše statine?  Ali pa naj mu vendarle da tri mesece poskusne dobe, v kateri naj poskusi s spremenjeno prehrano, ki vključuje več vlaknin in z boljšim obvladovanjem stresa povišan holesterol normalizirati. 

 

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.