Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Sladkornim bolnikom tudi "obnovljive naročilnice"

Obnovljiva naročilnica je namenjena zavarovanim osebam s stabilnim kroničnim zdravstvenim stanjem, ki so upravičene do medicinskih pripomočkov, ki jih je dovoljeno predpisati na obnovljivo naročilnico. Upravičenost do medicinskega pripomočka, ki se predpisuje na obnovljivo Naročilnico, ugotovi pooblaščeni zdravnik. Na obnovljivo Naročilnico zdravnik predpiše najmanjšo potrebno količino medicinskih pripomočkov, predvideno za 90 dni. Zavarovana oseba na tako izdano obnovljivo Naročilnico medicinske pripomočke prevzema eno leto (skupaj največ štirje prevzemi), na vsake 90 dni. Dosedaj je bilo možno predpisati te pripomočke na naročilnico le za največ 90 dni.

Obnovljiva Naročilnica je enaka običajni (zeleni) Naročilnici, vendar je na njej poseben zapis ob dvanajstmestni On-line številki Naročilnice »Obnovljiva«. 
Na obnovljivo naročilnico je moč predpisati naslednje vrste medicinskih pripomočkov: 
• pripomočke pri umetno izpeljanem črevesju in urostomi, razen sistema za irigacijo;
• pripomočke pri težavah z odvajanjem seča, razen stalnih urinskih katetrov in urinskih vrečk ter plenic, predlog in hlačnih predlog, ki se predpisujejo na mesečno zbirno naročilnico v socialnih zavodih;
• pripomočke pri zdravljenju sladkorne bolezni, ki so potrošnega značaja,
obvezilne materiale - samo komprese, ki so namenjene oskrbi urostome, kolonostome ali ileostome. 
Pooblaščeni zdravnik bo zavarovano osebo posebej obvestil o možnosti predpisa medicinskega pripomočka potrošnega značaja na obnovljivo Naročilnico. Pooblaščeni zdravnik bo obnovljivo Naročilnico izdal največ 10 dni pred iztekom trajnostne dobe ali obdobja in količine v skladu z določili Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, za katero je bila prevzeta predhodna količina medicinskega pripomočka pri dobavitelju. 
Ob prvem prevzemu medicinskpripomočka zavarovana oseba Naročilnico izroči dobavitelju pri katerem bo opravila tudi vse nadaljnje prevzeme medicinskega pripomočka. Na obnovljivo Naročilnico so predvidene štiri izdaje. Prvi prevzem medicinskega pripomočka na obnovljivo Naročilnico se opravi pri dobavitelju v 30 dneh od izdaje Naročilnice, sicer Naročilnica ni več veljavna. Dobavitelj bo ob prvi izdaji medicinskega pripomočka upošteval podatek iz naročilnice »Pripomoček/ke se lahko prevzame od dne ____dalje.«. Drugi, tretji in četrti prevzem medicinskega pripomočka pri dobavitelju se lahko opravi po 90 dneh od predhodnega prevzema oziroma 10 dni prej. Najkrajši možni čas med prvo in drugo izdajo, med drugo in tretjo izdajo ter med tretjo in četrto izdajo je torej 80 dni. Zavarovana oseba lahko med posameznimi prevzemi zamenjuje pripomočke (artikle) znotraj predpisane šifre vrste medicinskega pripomočka, vendar tiste, ki so navedeni v pogodbi z ZZZS. Naročilnica je veljavna 365 dni, vključno z datumom izdaje. 
Prvi prevzem medicinskega pripomočka zavarovana oseba potrdi s podpisom na Naročilnici. Drugi, tretji in četrti prejem medicinskega pripomočka zavarovana oseba potrdi s podpisom na računu ali dobavnici, ki ga/jo izda dobavitelj zavarovani osebi.
Naročilnica je stopila v veljavo 1.10.2014.

Več informacija najdete na strani ZZZS

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.