Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Celiakija in diabetes

Znanstveniki že desetletja vedo, da ljudje z diabetesom tipa 1 pogosto obolijo za celiakijo, presnovno motnjo, pri kateri telo ne more prenašati glutena, beljakovino, katero najdemo v pšenici, ječmenu in rži.  Približno eden od dvajsetih ljudi z diabetesom tipa 1 zboli tudi za celiakijo. Žal pri večina obolelih kljub prisotni celiakiji nima ali pa je zelo malo simptomov bolezni, kar  poraja pomembno vprašanje: kako pogosto naj bi diabetiki tipa 1 opravili pregled za celiakijo?

Prikrita celiakija in diabetes

Študija, ki so jo objavili v strokovni reviji Diabetologia, opozarja na pogostost prikrite celiakije. V študiji je sodelovalo 491 ljudi, katerim so opravili krvne teste. Test na določena antitelesa v krvi lahko celiakijo dokaj natančno diagnosticira.
Med sodelujočimi prostovoljci so celiakijo odkrili pri 28 ljudeh, kar znaša skoraj 6 odstotkov. Dokončno potrditev diagnoze celiakija so dali vzorci črevesnega tkiva pri teh osemindvajsetih pacientih. Le sedem pacientov (25 odstotkov)  od 28 je imelo nekatere tipične znake bolezni. Tej je sledila druga študija, ki so jo opravili pri 273 otrocih z diabetesom tipa 1 in odkrili, da se je v štirih letih po diagnozi diabetesa celiakija pojavila pri 2,6 odstotka obolelih. Nobeden od skupno sedmih za celiakijo obolelih otrok iz skupine ni imel znakov, da ima tudi to presnovno motnjo. 

 Zakaj naj bi vas skrbela skrita celiakija?

Tudi, če nimate nobenih simptomov za celiakijo, je pomembno, da veste, če jo morebiti imate. Nezdravljena celiakija lahko povzroči mnoge druge zdravstvene zaplete. Tako denimo, če ni ustrezne presnove ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov in drugih hranil, je težje vzdrževati krvni sladkor pod kontrolo in posledično se lahko razvije osteoporoza. Otroci s celiakijo utegnejo imeti težave z rastjo. Na srečo lahko zaplete  celiakije uspešno preprečujemo z brezglutensko dieto. Ljudje, ki imajo eno avtoimuno bolezen, so pogosto nagnjeni tudi k drugim avtoimunim boleznim. Tako diabetes tip 1 kot celiakija sta avtoimuni obolenji, kar pomeni, da obrambni sistem napade svojega gostitelja. Če imate diabetes in celiakijo, naj bo vaš zdravnik pozoren tudi na možnost drugih avtoimunih boleznih. Slovenske strokovne smernice za zdravstveno oskrbo bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1 ne vsebujejo priporočil o odkrivanju celiakije. A zaradi škodljivih posledic  je  priporočljivo, da se osebe  s sladkorno boleznijo tipa 1 občasno testira na celiakijo, o čemer naj se pogovorijo s svojim zdravnikom. Pozorni bodite tudi na simptome celiakije, kot so: bolečine v trebuhu, kronična diareja, izguba telesne teže, bolečine v kosteh ali srbeči kožni izpuščaji ter o njih poročajte svojemu izbranemu zdravniku.

Diabetes Forecast, NZL

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.