Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Kaj se v resnici dogaja z beta celicami?

Škodljiva transformacija

Pomanjkanje inzulina v organizmu je medicinska znanost doslej pripisovala predvsem propadu beta celic v Langerhansovih otočkih trebušne slinavke. Mednarodna skupina znanstvenikov s kolumbijske univerze Columbia University Medical Center (CUMC) pa je presenetljivo dokazala, da je pri diabetesu propad celic beta relativno nepomemben, oziroma celo zanemarljiv.
Po najnovejših spoznanjih naj bi ključno vlogo, zlasti pri diabetesu tipa 2, igrala neustrezna transformacija beta celic , ki se spremenijo iz visoko diferenciranih in specializiranih v manj diferencirane in specializirane, oziroma v bolj preproste, osnovne celice. Preventiva sladkorne bolezni naj bi se v skladu z prepričanjem raziskovalcev s CUMC z dosedanje skrbi za preživetje beta celic preusmerila v preprečevanje njihove transformacije iz višje v nižjo obliko, ki je neločljivo povezana tudi z njihovimi fiziološkimi lastnostmi in funkcionalnimi sposobnostmi zlasti pri življenjsko pomembni proizvodnji inzulina.
Drugo možnost preventive in kurative pa predstavlja spodbujanje spremenjenih, degradiranih beta celic k retransformaciji in ponovnemu prehodu na višji nivo. Izsledke svoje študije, izvedene na laboratorijskih miškah, so znanstveniki z CUMC objavili strokovni publikaciji Cell.

NM

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.