Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Gojc: "Zakaj ima hladilnik lučko?"

»Zakaj ima hladilnik lučko, če ne za to, da vidiš jesti tudi ponoči!«

To je bil priročen izgovor, ki se ga je Gojmir Lešnjak- Gojc držal kot za stavo. Nočni obiski hladilnika so bili po gledaliških predstavah njegova dolgoletna stalnica, vse do pred letom dni. Igralec, glasbenik, režiser, skladatelj, Periskop, Naša mala klinika, Teater Paradižnik, Muzika je to – to so le nekatere asociacije, ki nam prešinejo misli ob Gojčevem imenu.Njegovo delovanje pa sega še na druga področja, ker noče biti le pasiven opazovalec dogajanja v naši državi. Goji kritičnost, ki pa nima negativnega priokusa, ampak si res želi, da bi se stvari obrnile na boljše. Pravi, da je odprt za vse, saj je svet velik, ljudi in različnost pa je treba spoštovati.
Gojc je novi ambasador nacionalne kampanje za spreminjanje diabetesa »Bodi odličnjak!«, ker je tista izjema, ki resnično potrjuje pravilo, da se s spremembo življenjskega sloga lahko pozdravimo, če gre za diabetes tipa 2. O povišanem sladkorju v krvi danes namreč ni ne duha ne sluha več. S sprejetjem vloge ambasadorja kampanje želi, da njegovo zgodbo sliši čim več ljudi, saj verjame, da jim lahko pomaga.
V primežu vseh obveznosti, razpet med Krasom, Ljubljano in gostovanji po vsej Sloveniji, si je vzel čas za srečanje z nami, da bodo bralci revije Dita izvedeli, zakaj je danes njegovo počutje resnično dobro. Da bodo lahko njegova odkritja preizkusili tudi sami in jih delili z drugimi.

Ste igralec, a po izobrazbi tudi slavist. Kar pa je mene pritegnilo, je vaša srednješolska izobrazba, saj ste namreč tudi lesar. Delo z rokami je danes drugače cenjeno kot nekoč, se vam ne zdi?

Res je. Sem lesar in v šali rečem, da če je Biblija knjiga nad knjigami, je lesarstvo poklic nad poklici. Današnji problem pa je, da smo vse to delo vrgli v smeti. Imeli smo poplavo tovarn z iverkami, sedaj je vse propadlo. Mislim, da bo za zgodovinarje to res zanimiva tema, kako mojstrsko se da uničiti vse, kar je bilo. Danes smo priča stanju, ki kaže na to, kako škodljive posledice ima lahko pohlep.

Se pa nekako vseeno poskušate boriti proti nepravičnemu sistemu. Ste namreč aktiven tudi na političnem področju.

V politiki sem aktiven samo toliko, da imam zadoščenje, da nisem le pasivni opazovalec, ampak aktivno skušam delati na področju kulture. In kot predsednik za družbene dejavnosti v občini Komen, pod katere sodijo šolstvo, kultura in šport, skupaj z odborom, ki ga vodim, skušamo denar pravično razdeliti med društva in pomagati ljudem, ki so pomoči potrebni. Večina tovarn je tudi na Krasu propadla, kar predstavlja velik problem. Še dobro, da so na tem področju vsaj še zemlja in vinogradi, da si ljudje lahko nekako pomagajo. Kraševec je vajen trdega življenja in ne bomo se dali.

In sedaj ste se s sprejetjem ambasadorstva v kampanji »Bodi odličnjak!« odločili nekaj postoriti tudi na tem področju?

H kampanji me je povabila vaša urednica Darja Lovšin in bil sem počaščen. Izvedela je namreč, da imam probleme s povišanim sladkorjem. Pred približno letom dni so mi izmerili kar 16 mmol/l sladkorja v krvi. Sam teh vrednosti in njihovega pomena, pa tudi bolezni nisem poznal. Šel sem na pregled za prostato in izkazalo se je, da je moja prostata čisto v redu, sladkor pa je podivjal. Spominjam se, da sem res potreboval veliko tekočine, tudi ponoči. Ponoči sem vstajal in hodil na stranišče na uro ali dve, vendar na povišan sladkor nisem pomislil, saj nisem sladkosned, sem si mislil. Sem pa v tistem času postal pravi zasvojenec z ledenimi čaji. In sploh se nisem zavedal, da ima ta pijača toliko sladkorja. Bil sem resnično šokiran nad celotnim stanjem. Zdravnica mi je namreč rekla, da se moram odpovedati sladkorju in beli moki. Ampak kako, ko pa sem jedel kruh še zraven pire krompirja in polente...

NADALJEVANJE INTERVJUA V APRILSKI ŠTEVILKI REVIJE DITA

Besedilo: LARA LOGAR

Foto: DARE BRENKO

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.