Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Maščoba znižuje glikemični indeks hrane

Že nekaj časa se majejo ustaljena prepričanja, da so maščobe krive za vse težave povezane z debelostjo in diabetesom. En gram maščobe resda ima 9 kalorij, medtem, ko ima en gram ogljikovih hidratov samo 4, toda visoko energijska hrana z visokim glikemičnim indeksom hitreje potuje skozi prebavni trak, nalaga maščobne obleoge, ter vas ne nasiti.
Dober primer so predstavili strokovnjaki z Velike Britanije, kjer so s poglobljeno raziskavo na laboratorijskih živalih in prostovoljcih ugotovili, da uživanje maščobe učinkovito znižuje glikemični indeks (GI)  hrane.
Maščoba, podobno kot vlaknine, zmanjšuje vsrkavanje glukoze v kri in njen prehod v krvni obtok. Britanski nutricionisti in diabetologi so s poskusom ugotovili, da se GI pečenega krompirja znatno zniža, če mu dodamo polnomastni sir. Tudi uživanje čokolade, ki vsebuje kombinacijo sladkorja in maščobe, zahvaljujoč slednji ne povzroča strmega porasta krvnega sladkorja. Podobno velja tudi za kruh z visoko vsebnostjo vlaknin, GI belega kruha je, denimo, višji kot pri polnozrnatem. Zato znanstveniki sladkornim bolnikom priporočajo, naj si privoščijo vsaj manjšo količino maščob, zlasti, če so na krožniku živila z višjim GI. Košček polnozrnatega kruha z maslom ali muesli, potresen z oreščki ali semeni (ki sodijo med maščobna živila), zagotovi počasnejše vsrkavanje glukoze in manjši porast sladkorja v krvi, zagotavlja pa tudi daljši občutek sitosti. Seveda opisana najnovejša ugotovitev ne prižiga zelene luči za pretiravanje z mastno hrano. Zmernost je tudi v tem primeru pisana z veliko začetnico, saj je pri diabetesu uravnavanje telesne teže prav tako pomembno kot preprečevanje hiper in hipo glikemije. V primeru zgoraj opisanega pečenega krompirja, ki mu dodamo masten sir, je treba  upoštevati višek kalorij, ki jih jed tako dobi in zato pojesti malo manj kot običajno.

NM, ML

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.