Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Vas pogosto muči pomanjkanje energije? Utrujenost? Pomanjkanje energije je pogost spremljevalec sodobnega...
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Biološki pomen magnezija
Zjutraj se težko budite, čez dan vas spremlja napetost in slaba koncentracija, zvečer pa ne morete zaspati. Vse kaže, da vam primanjkuje magnezija. Znaki pomankanja magnezija so še: nagle vrtoglavice, pospešeno izpadanje las, lomljenje nohtov, kvarjenje in lomljenje zob, znojenje ponoči, problemi s srcem, glavoboli itd.
Magnezij je pomembna sestavina vseh naših celic, nepogrešljiv je pri tvorbi krvi in kosti, in za ohranjanje živčnega, endokrinega in kardiovaskularnega sistema ter mišic. Nujen je za presnovo kalcija in vitamina C, pa tudi fosforja, natrija in kalija. Nova spoznanja so pokazala njegovo nesporno vlogo pri zaščiti srca. Manjko magnezija je povezan z angino pectoris, akutnim srčnim infarktom, visokim krvnim tlakom in s presnovo krvnega sladkorja.
Magnezij je znan kot antistresni mineral ali v žargonu pomorcev tista naravna sestavina, ki nam da veter v jadra. Dnevne potrebe odraslega človeka po magneziju so od 300 do 400 mg in ker je naravni magnezij v hrani, ki jo človek uživa, je bojazen, da ga dobimo manj, kot včasih upravičena zaradi onesnaženja okolja. Med individualne vzroke pomanjkanja magnezija sodi pretirano pitje alkohola, stres, prekomerno uživanje mastne hrane, propadanje ledvic itd. Potrebo telesa po magneziju moramo nenehno izpolnjevati, kar zna biti zaradi omenjenih dejavnikov oteženo, zato ni odveč premisliti, kako bi si lahko pomagali. Doslej je veljalo, da magnezij dobimo s hrano in pijačo, pri čemer so nekatere mineralne vode zelo dober vir magnezij, a tu so tudi novi načini, na primer doziranje skozi kožo ali transdermalna aplikacija. Na tržišču se dobi visoko koncentrirani magnezij, ki ga z vtiranjem skozi kožo nanašamo na izbrano mesto, na primer na predel trebuha in ramen pred spanjem, kar bo znatno prispevalo h globljemu spancu. Prednost transedermalne uporabe magnezija je v tem, da je na tak način njegova izkoriščenost sto odstotna, medtem, ko se pri uživanju s hrano precejšen delež magnezija pri presnovi izgubi.
Glede na to, da ima magnezij pomembno vlogo pri presnovi krvnega sladkorja, naj sladkorni bolniki še posebej skrbno spremljajo in preverjajo svojo dnevno oskrbo z njim. Raznolika hrana z veliko zelene zelenjave je najboljši način, včasih pa je treba tudi poseči po magnezijevih pripravkih.
Največ magnezija v hrani (100 g):
semena dinje | 520 mg |
kakav | 420 mg |
stebla peteršilja | 291 mg |
orehi | 130 – 190 mg |
stročji fižol | 169 mg |
jabolka z lupino | 103 mg |
Več na: http://neo-center.si/content/87-magnezij-cudezni-mineral-za-ohranjanje-zdravja