Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Biološki pomen magnezija

Biološki pomen magnezija

Zjutraj se težko budite, čez dan vas spremlja napetost in slaba koncentracija, zvečer pa ne morete zaspati. Vse kaže, da vam primanjkuje magnezija. Znaki pomankanja magnezija so še: nagle vrtoglavice, pospešeno izpadanje las, lomljenje nohtov, kvarjenje in lomljenje zob, znojenje ponoči, problemi s srcem, glavoboli itd.
Magnezij je pomembna sestavina vseh naših celic, nepogrešljiv je pri tvorbi krvi in kosti, in za ohranjanje živčnega, endokrinega in kardiovaskularnega sistema ter mišic. Nujen je za presnovo kalcija in vitamina C, pa tudi fosforja, natrija in kalija. Nova spoznanja so pokazala njegovo nesporno vlogo pri zaščiti srca. Manjko magnezija je povezan z angino pectoris, akutnim srčnim infarktom, visokim krvnim tlakom in s presnovo krvnega sladkorja.
Magnezij je znan kot antistresni mineral ali v žargonu pomorcev tista naravna sestavina, ki nam da veter v jadra. Dnevne potrebe odraslega človeka po magneziju so od 300 do 400 mg in ker je naravni magnezij v hrani, ki jo človek uživa, je bojazen, da ga dobimo manj, kot včasih upravičena zaradi onesnaženja okolja. Med individualne vzroke pomanjkanja magnezija sodi pretirano pitje alkohola, stres, prekomerno uživanje mastne hrane, propadanje ledvic itd. Potrebo telesa po magneziju moramo nenehno izpolnjevati, kar zna biti zaradi omenjenih dejavnikov oteženo, zato ni odveč premisliti, kako bi si lahko pomagali. Doslej je veljalo, da magnezij dobimo s hrano in pijačo, pri čemer so nekatere mineralne vode zelo dober vir magnezij, a tu so tudi novi načini, na primer doziranje skozi kožo ali transdermalna aplikacija. Na tržišču se dobi visoko koncentrirani magnezij, ki ga z vtiranjem skozi kožo nanašamo na izbrano mesto, na primer na predel trebuha in ramen pred spanjem, kar bo znatno prispevalo h globljemu spancu. Prednost transedermalne uporabe magnezija je v tem, da je na tak način njegova izkoriščenost sto odstotna, medtem, ko se pri uživanju s hrano precejšen delež magnezija pri presnovi izgubi.

Glede na to, da ima magnezij pomembno vlogo pri presnovi krvnega sladkorja, naj sladkorni bolniki še posebej skrbno spremljajo in preverjajo svojo dnevno oskrbo z njim. Raznolika hrana z veliko zelene zelenjave je najboljši način, včasih pa je treba tudi poseči po magnezijevih pripravkih.

Največ magnezija v hrani (100 g):

semena dinje 520 mg
kakav  420 mg
stebla peteršilja 291 mg
orehi   130 – 190 mg
stročji fižol 169 mg
jabolka z lupino 103 mg

 

 

 

 

 

 

 Več na: http://neo-center.si/content/87-magnezij-cudezni-mineral-za-ohranjanje-zdravja

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.