Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Napotki za uspešno zdravljenja diabetesa

Glavnina diabetikov s sladkorno boleznijo tipa 2 se ubada z odvečnimi kilogrami, zaradi česar je krvni sladkor višji, pridružuje pa se tudi zvišan holesterol in krvni tlak. Skandinavski strokovnjaki so s pomočjo obsežne, več let trajajoče raziskave temeljev vitkosti prišli do vrste zanimivih spoznanj, ki so jih strnili v sedem točk.

 • Nobenih  strogih diet. Treba je narediti načrt, kako spremeniti svoj način prehranjevanja in vsebino jedilnika na način, ki je posamezniku pisan na kožo, nato pa uživati v hrani in se pri mizi ne obremenjevati
 • Uživanje zmerne količine maščob, od tega naj bo glavnina organizmu prijaznih nenasičenih in omega 3 maščob, ki jih vsebujejo ribe, morski sadeži, oreščki, semenke, zlasti laneno in sončnično seme. To pomeni, da je, denimo, boljše uživati delno posneto kot popolnoma nemastno mleko.                                                                                    
 • Prehranjevanju posvetiti dovolj časa in pozornosti, uživati pri nakupovanju, pripravi in konzumiranju hrane in pijače v zmernih količinah.
 • Red in disciplina, katere poglavitni del je načrtovanje jedilnik, s stabilnim urnikom prehranjevanj in premišljeno uživanje hrane in pijače.
 • Pravo razmerje med hranili. Študije na novi in stari celini pričajo,da diabetiki, ki zaužijejo dovolj beljakovin, dvakrat hitreje izgubljajo odvečne kilograme, kot njihovi vrstniki, katerih prehrana je revna s proteini. Delež beljakovin v naši prehrani naj bi bil med 10 in 15 odstotki, pri čemer je vseeno ali so živalskega ali rastlinskega izvora.    
 • Zvrhana mera telesne dinamike in gibanja. Vitki se pogosteje in bolj živahno, predvsem pa vsak dan redno gibljejo. Pospešena pa je tudi njihova običajna telesna dinamika, kar lahko pomeni, da samo z živahnejšim opravljanjem vsakdanjih opravil in smejanjem človek porabi do 800 dodatnih kalorij dnevno.
 • Manj časa pred televizijskim ekranom in računalnikom. Sedenje pred ekranom spodbuja debelost in ameriški znanstveniki centra za nadzor in preprečevanje bolezni so ugotovili, da je med diabetiki, ki gledajo TV največ dve uri na dan le 18 odstotkov takih z vrednostmi indeksa telesne mase nad kritično številko 30. Pri štirih  urah dnevno pa je po ugotovitvah raziskave objavljene v Journal of the American College of Cardiology debelih že skoraj tretjina.
NM
 

Komentarji

 • Dita

  05.02.2014

  Citiraj
   
  Se strinjamo, o ogljikovih hidratih in njihovi vlogi pri širjenju debelosti in diabetesa pišemo v novi Diti, ki izide 10. februarja. Lep pozdrav!
 • Tone T

  03.02.2014

  Citiraj
   
  Dodal bi še izogibanje OH v čim večji meri.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.