Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Diabetična retinopatija - bolezen oči

Oči in diabetes

Stara modrost, da so oči ogledalo zdravja, se potrjuje tudi v primeru diabetesa. Z očmi človek zaznava okolico in svet okrog sebe, hkrati pa okolici omogoča tudi pogled v svojo notranjost. Zdravnik lahko že iz pogleda v bolnikove oči, sklepa na določene zaplete, še bolj natančno pa preverja njegovo zdravje s pomočjo podrobnejše okulistične preiskave, kjer opazuje stanje krvnih žil in živcev v očesnem ozadju, razmere v posameznih delih oziroma plasteh očesa itd. Stanje oči namreč odseva razmere v celotnem organizmu, tako tudi zdravjeali bolezen. Pri povišanem pritisku so, na primer, opazne žilice z ostrimi robovi in zavoji, ki so sicer blago zaobljeni, žilice lahko tvorijo zanke in zadebelitve, so sivkaste ali v bakrenih odtenkih, namesto rdeče barve itd. Vse naštete spremembe so lahko posledica sladkorne bolezni, oziroma hipertonije (povišan krvni pritisk je pri diabetikih zelo pogost). Pričujoči bolezni lahko poškodujeta oziroma prizadeneta mrežnico, povzročita zastajanje tekočine v očesu in krvavitve, ki spremenijo izgled in stanje krvnih žil v njem.

Diabetična retinopatija
Vsakdo, ki ima sladkorno bolezen je ogrožen in lahko zboli za diabetično retinopatio, ki je eden pogostih zapletov diabetesa. Velike spremembe v nivoju krvnega sladkorja povečajo tveganje. Praviloma se pri sladkornih bolnikih diabetična retinopatija razvije potem, ko mine od diagnoze vsaj 10 let, v katerih krvni sladkor ni bil dobro urejen.
Simptomi diabetične retinopatie:

  • -          Na začetku ni značilnih simptomov
  • -          Pojavi se migetajoča svetloba
  • -          Težave z branjem in delom blizu oči
  • -          Dvojni vid
  • -          Če se ne zdravi, lahko pride do hudih posledic

Velikokrat se zgodi, da ni nobenih očitnih simptomov, ki bi nakazovali zgodnje stadije diabetične retinopatije. Vid se ne spremeni, dokler ni stanje v očesu zelo hudo. Pregled je velikokrat edini način, ki pokaže spremembe v krvnih žilicah, v vašem očesu. Zato je nujno, da vsi sladkorni bolniki, redno, vsaj enkrat letno, hodijo na pregled oči. Spremembe na vidu se pojavijo tudi s starostjo: http://fidimed.si/strokovni_clanki/oci/37/oci_in_staranje/

NM

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.