Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

»Vem, kaj jem!«

»Vem, kaj jem!«

Ker živimo v dobi velikega napredka tehnologije, je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo tudi za nas, sladkorne bolnike, pojavila uporabna pomoč pri štetju ogljikovih hidratov.
Novo mobilno aplikacijo »Vem, kaj jem!«, so predstavili ob letošnjem svetovnem dnevu diabetesa.

 Slogan »Vem, kaj jem!« je znan od leta 2009 , ko se je za diabetike pojavila SMS storitev, ki uporabnikom omogoča, da s pomočjo poslanega SMS sporočila dobijo informativni izračun ogljikovih hidratov za obrok, ki ga želijo zaužiti. Sedaj je družba Simobil, ki je organizator storitve, v sodelovanju s farmacevtsko družbo Sanofi storitev nadgradila in nastala je prva mobilna aplikacija v slovenskem jeziku, ki je namenjena pomoči diabetikom pri vsakodnevnem soočanju z boleznijo. Ciljna populacija so vsi, ki želijo živeti zdravo. Aplikacija je predstavljena kot preprosta za uporabo in poroča o vseh hranilnih vrednosti obroka, ki smo ga vpisali v aplikacijo in ga želimo ali pa smo ga že zaužili. Ponuja informativni pregled kalorij, delež ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob našega obroka. Poleg osnovnih vrednosti živil, pa diabetikom omogoča tudi beleženje odmerkov inzulina, ter možnost vodenja dnevnika o meritvah krvnega sladkorja, svoje teže in o telesni aktivnosti. Vse te zabeležene podatke pa uporabnik lahko enostavno izvozi v elektronsko obliko in jih posreduje na izbrani elektronski naslov. Tako ne potrebujemo več dnevnika v tiskani obliki, ampak vse beležimo v svoj mobilni telefon. Aplikacija je brezplačna, uporabnik plačuje le prenos podatkov po ceniku svojega operaterja.

 Aplikacijo namestimo na pametni telefon

 Da pa ne bomo ostali le pri strokovnih besedah in presežkih o aplikaciji, smo za bralce revije Dita mobilno aplikacijo tudi preskusili, predvsem nas je zanimalo, kako aplikacija deluje in ali je res enostavna za uporabo. Osnova je, da imate pametni mobilni telefon, le ta namreč omogoča nameščanje in delovanje zahtevnejših aplikacij. Aplikacijo je potrebno najprej namestiti. Ob prvi uporabi se je potrebno registrirati, kar lahko storimo preko elektronskega naslova, ki ga skupaj z geslom vpišemo v ustrezna polja, ponuja pa se možnost prijave tudi preko omrežja Facebook ali Twitter. Ko smo registrirani, lahko ustvarimo svoj profil in vnesemo podatke o spolu, datumu rojstva, višini, teži in o dejstvu ali ste diabetik ali ne. Vaš profil je z vnosom podatkov shranjen, spreminjate pa ga lahko kadarkoli uporabljate aplikacijo. Poleg okna Vem, kaj jem, kamor vnašamo podatke o obroku, imamo možnost izbirati še med zavihki Moje zdravje (kjer vnašamo podatke o rekreaciji, teži, krvnem sladkorju in odmerkih inzulina) in Statistika (vneseni podatki o vrednosti krvnega sladkorja, odmerku inzulina, teži, kalorijah in o zaužiti hrani). Kot sladkorno bolnico me je zanimal predvsem izračun hranilnih vrednosti mojega obroka. Odločila sem se, da preverim hranilne vrednosti zdravega zajtrka, primernega za diabetike. V obrok sem vključila naslednja živila: kos koruznega kruha, 6 g sira gavda, majhen paradižnik, majhno, neolupljeno jabolko, premera 7 cm in skodelico mleka s kavo. Aplikacija ima možnost nastavitve, za kateri obrok gre (zajtrk, kosilo, malica, večerja) in nastavitev ure, ob kateri se bomo prehranjevali, imamo pa tudi možnost izbiranja med že sestavljenimi obroki, denimo, testeninami s paradižnikovo omako. Moj zajtrk je bil kar obilen.
Po vnosu sem dobila naslednjo informacijo o hranilni vrednosti mojega zajtrka: 67g ogljikovih hidratov, 22 g maščob, 28 g beljakovin, skupno 575 kalorij ali v odstotkih 19% ogljikovih hidratov, 14% maščob, 8% beljakovin. Glede na vrednost ogljikovih hidratov sem si dodala odmerek inzulina ter ga zabeležila v aplikacijo. Po zajtrku sem se odločila še za rekreacijo, tek, ki je trajal 30 minut. Tudi to sem zabeležila v aplikacijo. Tako sem imela shranjene podatke o vseh aktivnostih in zaužiti hrani v tem dopoldnevu. Z vsakim dnem torej lahko skrbno beležim podatke, v zavihku Statistika pa imam kadarkoli pregled nad dnevnim, tedenskim in mesečnim vnosom hranilnih vrednosti, odmerkih inzulina, rekreacijo ter vrednostih krvnega sladkorja. Ocenjujem, da je aplikacija »Vem, kaj jem!« preprosta in enostavna za uporabo.

Več informacij o aplikaciji in njeni namestitvi poiščite na:

http://www.simobil.si/sl/services.cp2?cid=9A24B9B8-8089-BDA2-89E0-ED796C279266&linkid=service

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.