Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Kako verjetno je tveganje za srčno obolenje pri diabetikih?

Srčni infarkt in možganska kap pri diabetesu

Raziskave kažejo, da veliko ljudi z diabetesom tveganja za srčno obolenje ne jemlje resno in se ne zaveda nevarnosti. Bolezni srca in ožilja pokončajo približno dve tretjini obolelih z diabetesom, prav tako pa imajo diabetiki štirikrat večjo možnost za srčni napad ali kap.
Raziskovalci so udeležence raziskave spraševali so o možnih zapletih, tveganjih in preventivi. Samo 32 odstotkov udeležencev je omenilo eno izmed bolezni srca in ožilja, ko so jih vprašali po najbolj verjetnih in resnih zapletih pri diabetesu. Na splošno ljudje vedo bolj malo o zapletih. Samo 65 odstotkov udeležencev je slepoto navedlo kot resno nevarnost in manj kot 40 odstotkov jih je navedlo katerikoli drug zaplet, vključno z amputacijo in boleznijo ledvic. 8 odstotkov diabetikov, ki so sodelovali v raziskavi pa ni znalo našteti niti enega resnejšega zdravstvenega problema, ki ga povzroča diabetes.
71 odstotkov vprašanih je imelo vsaj enkrat težave s srcem in ožiljem. Med ogrožene spada 54 odstotkov diabetikov ki imajo visok krvni tlak in 39 odstotkov tistih s previsokim holesterolom. Kljub visoki stopnji problemov s srcem in ožiljem med diabetiki polovica obolelih, ki še niso imeli teh težav, trdi, da pri njih obstaja malo ali nič tveganja za srčni napad ali kap. Prav tako se ljudje z diabetesom niso zavedali s čim lahko zmanjšajo tveganje za srčna obolenja. Samo okoli 60 odstotkov jih je navedlo zdravo prehrano in redno telesno aktivnost. Manj kot 20 odstotkov udeležencev je navedlo prenehanje kajenja, dnevno jemanje aspirina in preverjanje krvnega tlaka in holesterola. Kar 16 odstotkov obolelih ni poznalo niti enega načina za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja. 60 odstotkov sodelujočih v raziskavi je poznalo test glikiranega hemoglobina in okoli tri četrtine vprašanih naj bi ga opravilo v zadnjih letih. Glikirani hemoglobin je potrebno meriti vsaj dvakrat letno in ga imeti pod 7 odstotkov. Krvni tlak naj zdravnik izmeri pri vsakem obisku in le-ta naj bo pod 130/80. Holesterol pa naj se meri vsaj enkrat letno.

Ukrepi, s katerimi lahko zmanjšate tveganje za srčni napad ali kap:

  • Bolj aktivno živite.
  • Zaužijte manj soli in maščobe.
  • Jejte veliko vlaknin (polnozrnati kruh, sadje, zelenjava, stročnice).
  • Ohranjajte zdravo telesno težo.
  • Prenehajte kaditi.
  • Jemljite predpisana zdravila.
  • Posvetujte se z zdravnikom o rednem jemanju aspirina.

Tekst: NK

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.