Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Komplikacije pri sladkorni bolezni

Z diabetesom niste sami

Diabetes je resna bolezen, ki terja zavzet pristop, vztrajnost in natančnost. Obvladovanje sladkorne bolezni so ameriški zdravniki in psihologi javnosti predstavili v desetih korakih. Oglejmo si, kateri izmed njih so se v dosedanjih raziskavah izkazali za najbolj učinkovite.

1. Odločite se, da boste vi obvladovali sladkorno bolezen in ne obratno. Poiščite pomoč strokovnjakov zdravnika, diabetologa, medicinske sestre, dietetika, psihologa, higienika in drugih, ki so vredni strokovnega in človeškega spoštovanja. Upoštevajte pa tudi praktične izkušnje sotrpinov, vključite se v društva, obiskujte tečaje, kuharske delavnice in se poučite se o sladkorni bolezni. Spremljajte razvoj znanosti in tehnike in izkoristite vse, kar vam ponuja. Zaupajte svojemu zdravniku oziroma terapevtu, predvsem pa samemu sebi, saj nihče ne pozna vašega organizma bolje od vas samih.

2. Prenehajte kaditi, oziroma vztrajajte v tobačni abstinenci. Če ste zasvojeni z nikotinom, se s strokovno pomočjo čimprej osvobodite tobačne omame. Kajenje je po najnovejših ugotovitvah znanstvenikov povezano z vrsto diabetičnih zapletov: od angine pektoris in srčnega infarkta do kroničnih bolezni dihal, možganske kapi, ireverzibilnih okvar živčevja in izločal, zlasti ledvic. Pri sladkornih bolnikih, ki kadijo, je po ugotovitvah strokovnjakov ADA (Ameriško združenje za diabetes) tveganje za smrt zaradi kardiovaskularnih zapletov trikrat večje kot pri njihovih vrstnikih, nekadilcih.

3. Ohranjajte normalne vrednosti krvnega pritiska, holesterola in maščob (trigliceridov) v krvi. Okvare srce in ožilja so pri diabetikih s hipertonijo dvakrat bolj pogoste kot pri tistih z normalnimi vrednostmi krvnega pritiska. Posledični srčni infarkt, kap, anevrizma in druga življenjsko nevarna stanja pa so povezana tudi s hiperlipidemijo (previsokim vrednostim krvnih maščob). Poskrbite za zdrav življenjski slog z ustrezno prehrano, gibanjem in sprostitvijo. 

4. Skrbite za redne preglede pri splošnem zdravniku, diabetologu in okulistu, po potrebi pa tudi pri nevrologu, nefrologu in drugih specialistih. Ti strokovnjaki bodo spremljali vaše zdravstveno stanje in preprečevali in sproti odkrivali zaplete ter jih tako lahko tudi pravočasno zdravili. Nefrolog bo preverjal funkcijo ledvic in izločanja, okulist pa bo pri pregledu pozoren predvsem na okvare mrežnica (retinopatija), katarakto (sivo mreno) in povečan intraokularni pritisk (glavkom).

5. Ne pozabite na cepljenje. Visok krvni sladkor ogroža bolnikov imunski sistem in slabi njegovo telesno obrambo, zato je rutinsko cepljenje zanj pogosto življenjskega pomena. S svojim zdravnikom se dogovorite o možnosti, potrebnosti oziroma nujnosti cepljenja proti:  gripi, plučnici in alergijam. Vsakoletno cepljenje proti gripi lahko diabetika učinkovito obvaruje pred okužbo v času epidemije in preprečuje resne zaplete, povezane s tem nalezljivim obolenjem. Zoper pljučnico običajno zadostuje ena sama doza cepiva, pri diabetikih in starejših kroničnih bolnikih pa je možno tudi cepljenje z izbrano vakcino le na vsakih 5 let. Ker je med sladkornimi bolniki pojav preobčutljivosti relativno pogost, naj zdravnik (družinski, diabetolog, alergolog, imunolog) preveri možnost desenzibilizacije.        

6. Dobro skrbite za svoje zobe in ustno votlino. Diabetes ogroža zdravje zob in ustne votline. Zlasti izpostavljene so dlesni in obzobna tkiva, saj so sladkorni bolniki bolj nagnjeni k vnetjem v ustni votlini. Skrbite za optimalno ustno higieno, izogibajte se kariogeni hrani (beli sladkor in moka, oziroma žitni proizvodi), redno hodite k zobozdravniku. Če vam dlesni krvavijo, so otekla, občutljiva in boleča, se o ukrepih takoj posvetujte z zobozdravnikom oziroma paradontologom.

7. Zavzeto skrbite za svoje noge, zlasti stopala. Visok krvni sladkor botruje okvaram žil in živcev na stopalu oziroma v spodnjih okončinah, omeji in oslabi krvni obtok v spodnjih okončinah in povzroča vrsto nevarnih zapletov. Na videz nepomembne vreznine, otiščanci, žulji in odrgnine, ki so pri zdravih ljudeh povsem nenevarni, lahko pri diabetikih vodijo do  amputacije. Sladkorni bolniki naj bodo zato pozorni na higieno, obutev, nogam prijazno gibanje in ostale relevantne dejavnike. Predvsem pa naj lepo skrbijo za svoja stopala in noge v celoti. Vsak dan naj si jih umivajo. Po umivanju naj jih nežno in temeljito obrišejo oziroma posušijo (zlasti med prsti in okrog njih). Nato naj noge namažejo z vlažilnim/hranilnim preparatom za nego kože. Pozorni naj bodo na nogavice, copate in obutev nasploh. Žulji, odrgnine, vreznine, otiščanci, vrasli nohti, kožne razpoke (ragade), pordelost, srbenje in otekline predstavljajo potencialno tveganje, zato terjajo resno obravnavo (preprečevanje, opazovanje, nega, zdravljenje). O trdovratnih težavah, ki se dalj časa ne pozdravijo, se posvetujte z zdravnikom. 

8. Jemljite aspirin, vendar se o tem prej posvetujte s svojim zdravnikom. Acetilsalicilna kislina zavira strjevanje krvi in posledično tvorbo krvnih strdkov. Redno, vsakodnevno jeanje aspirina lahko pri diabetikih učinkovito zmanjša nevarnost srčnega infarkta, možganske kapi in drugih resnih zapletov. Številni diabetologi svojim pacientom svetujejo redno, vsakodnevno uživanje aspirina. O učinkovitosti, tveganju in višini odmerka se posvetujte s svojim zdravnikom.

9. Zmernost pri uživanju alkohola oziroma maliganska abstinenca. Uživanje alkohola lahko vodi v hipoglikemijo (zlasti če bolnik uživa alkohol na prazen želodec. Ker je relativno kaloričen, je popiti alkohol treba obravnavati tudi kot vir energije.

10. Izogibanje stresu in ga resno obravnavajte. Sladkorni bolniki v stresu radi opustijo svojo običajno antidiabetično rutino, poleg tega pa stresni hormoni, z adrenalinom in kortizolom na čelu ovirajo delovanje inzulina oziroma zmanjšujejo učinkovitost regulacije koncentracije sladkorja v organizmu. Vse našteto pa povečuje tveganje za diabetika. Pomembno si je postaviti prioritete, sprejeti določene omejitve, obvladovati svoje življenje, poiskati pomoč, si zagotoviti podporo, poskrbeti za učinkovito razbremenitev in sprostitev ter pravo mero spanja. Predvsem pa ostati pozitivno naravnan. Diabetes sicer res ni preprost, je pa obvladljiv. Kdor se odloči, da bo bolezen držal v šahu, lahko živi kakovostno in polno življenj kljub bolezni. 

Dr. Nina Mazi

 

 

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.