Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Vas pogosto muči pomanjkanje energije? Utrujenost? Pomanjkanje energije je pogost spremljevalec sodobnega...
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
V reviji American Journal of Clinical Nutrition so objavili izsledke raziskave v okviru katere so preučevali 42 tisoč odraslih Nemcev brez kroničnih bolezni. Kaže na to, da kava ne povečuje nevarnosti za nastanek srčnih obolenj, raka in diabetesa tipa 2. Sodelujoče v raziskavi so znanstveniki spremljali kar deset let, pri čemer so preučevali tudi njihov siceršnji življenjski slog, rekreacijo in prehrano. Izkazalo se je, da imajo za nastanek kardiovaskularne bolezni, srčnega infarkta, raka in diabetesa, enake možnosti tako tisti, ki redno pijejo kavo, kot tisti, ki je ne. So pa znanstveniki odkrili, da je pri osebah, ki pijejo kavo, verjetnost, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2, manjša za 23 odstotkov.
Številne študije kažejo na to, da kofein jetrom pomaga pri samoregulaciji. Raziskava, ki so jo izvedli na kliniki Mayo, je pokazala, da lahko uživanje kave zmanjša tveganje, da posameznik zboli za redko avtoimunsko boleznijo PSC, ki lahko vodi v cirozo jeter, odpovedjo jeter ali celo poveča možnosti za rakava obolenja. V raziskavi, ki je trajala kar 22 let in v katero je bilo vključenih 125 tisoč ljudi, so znanstveniki odkrili, da imajo redni pivci kave, ki spijejo vsaj eno kavo dnevno, 20 odstotkov manj možnosti za cirozo jeter.