Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Kava ni nevarna za nastanek diabetesa tipa 2

V reviji American Journal of Clinical Nutrition so objavili izsledke raziskave v okviru katere so preučevali 42 tisoč odraslih Nemcev brez kroničnih bolezni. Kaže na to, da kava ne povečuje nevarnosti za nastanek srčnih obolenj, raka in diabetesa tipa 2. Sodelujoče v raziskavi so znanstveniki spremljali kar deset let, pri čemer so preučevali tudi njihov siceršnji življenjski slog, rekreacijo in prehrano. Izkazalo se je, da imajo za nastanek kardiovaskularne bolezni, srčnega infarkta, raka in diabetesa, enake možnosti tako tisti, ki redno pijejo kavo, kot tisti, ki je ne. So pa znanstveniki odkrili, da je pri osebah, ki pijejo kavo, verjetnost, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2, manjša za 23 odstotkov.

Številne študije kažejo na to, da kofein jetrom pomaga pri samoregulaciji. Raziskava, ki so jo izvedli na kliniki Mayo, je pokazala, da lahko uživanje kave zmanjša tveganje, da posameznik zboli za redko avtoimunsko boleznijo PSC, ki lahko vodi v cirozo jeter, odpovedjo jeter ali celo poveča možnosti za rakava obolenja. V raziskavi, ki je trajala kar 22 let in v katero je bilo vključenih 125 tisoč ljudi, so znanstveniki odkrili, da imajo redni pivci kave, ki spijejo vsaj eno kavo dnevno, 20 odstotkov manj možnosti za cirozo jeter.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.