Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Omega -3 maščobne kisline proti diabetesu

Maščobne kisline in diabetes

Ameriški znanstveniki ugotavljajo, da omega-3 maščobne kisline zmanjšujejo možnosti za razvoj sladkorne bolezni tipa 1.
Hrana, ki je bogata z organizmu prijaznimi omega-3 maščobnimi kislinami, zmanjšuje tveganje za pojav diabetesa tipa 1. Diabetologi z nasprotne strani Atlantika so ugotovili, da prehrana, v kateri je veliko rib, morskih sadežev ter drugih živil, bogatih z omega-3 kislinami (laneno seme, orehi in soja), zmanjšuje nevarnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 1.
V več let trajajoči raziskavi, ki je potekala na univerzi v Koloradu, je sodelovalo 1.770 otrok, ki zaradi sladkorne bolezni v družini sodijo v skupino z visokim tveganjem za pojav sladkorne bolezni tipa 1, za katero najpogosteje zbolevajo otroci.
Nevarna kronična bolezen se razvije, ko imunski sistem začne napadati celice v trebušni slinavki, ki izdelujejo inzulin. Znanstvenikom doslej še ni uspelo ugotoviti, kaj dejansko sproži ta patološki proces, pri tem naj bi pomembno vlogo igrali dednost in zunanji vplivi, kot je na primer prehrana. Rezultati dosedanjega proučevanja so pokazali, da je pri otrocih, ki uživajo hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami in so nagnjeni k diabetesu, verjetnost, da bodo zboleli, manjša za celih 55 odstotkov.

                                                                                                                        NM

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.