Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Diabetični zadah

Skupina znanstvenikov iz Walesa je pred časom ugotovila, da je ustni zadah mogoče učinkovito uporabiti v diagnosticiranju bolezni. Ustni zadah bo mogoče že kmalu izkoristiti kot uspešen pokazatelj bolezni. Raziskovalci z univerze Swansea so prepričani, da bi lahko s pomočjo prilagojenih aparatur, ki se sicer uporabljajo za ugotavljanje nivoja hlapljivih organskih spojin, ki jih vdihavajo delavci pri tiskarskih strojih, diagnosticirali tudi nekatere bolezni kot so rak, sladkorna bolezen, huda vnetja, degenerativna obolenja ipd.
Izsledki številnih raziskav v preteklosti pričajo, da vonj po acetonu v izdihanem zraku lahko povežemo s sladkorno boleznijo, vonj po amoniaku s hepatitisom, vonj po dimetil-sulfidu pa s cirozo jeter.
Britanski znanstveniki so uspeli identificirati tudi nekatere spojine, katerih prisotnost v ustnem zadahu priča o točno določenih tipih rakavih obolenj. Med pomembne prednosti analize ustnega zadaha (izdihanega zraka) v diagnosticiranju bolezni znanstveniki uvrščajo dejstvo, da bi takšni postopki zahtevali relativno hitre in nezahtevne diagnostične postopke in minimalne zdravniške posege, znatno pa bi se zmanjšali tudi z njimi povezani stroški.

NM

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.