Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Možgani in igra

Pootročite se

Sladkorni bolniki imajo iz različnih vzrokov pogosto težave z mentalnimi sposobnostmi. Med ključne dejavnike, ki hromijo delovanje možganov sodijo neustrezno prehranjevanje, pomanjkljivo obvladovanje krvnega sladkorja, različne bolezni, motnje in poškodbe, pomanjkanje gibanja, počitka, sprostitve in spanja, pa tudi zanemarjanje igre.
Ameriški znanstveniki diabetikom, ki opažajo, da jim pešajo mentalne sposobnosti, oziroma si želijo do pozne starosti ohraniti intelektualno prožnost svetujejo: igrajte se in se zabavajte z nasmehom na obrazu. Igra in smeh sodita namreč med učinkovite metode proti pešanju možganov in osrednjega živčevja pri diabetikih.
Poleg klasičnih iger z žogo, loparji in palicami za mini golf, pa tudi s punčkami, medvedki, frnikulami in ostalimi »otroškimi« igračami so koristne tudi družabne igre in celo računalniške igrice. Potem ko je precej časa veljalo prepričanje, da računalniške igrice poneumljajo in škodujejo, so japonski strokovnjaki in njihovi ameriški kolegi ugotovili, da virtualna igra spodbuja človekove mentalne sposobnosti. Znanstveniki poudarjajo, da računalniške igrice povečujejo analitične sposobnosti, skrajšujejo reakcijski čas, spodbujajo spomin, mišljenje in logično sklepanje, zato velja vsaj sem ter tja sesti tudi za računalnik in se zatopiti v virtualno igrarijo.

Oglejmo si še preprosto in preverjeno učinkovito vajo za krepitev “možganskih mišic”, ki jo priporoča profesor nevrobiologije z Univerze Duke. Uporabite nedominantno roko – tisto, s katero ne pišete, ne rišete in ne držite žlice pri jedi ter z njo za spremembo počnite običajne stvari, kot je na primer uživanje kosila, umivanje zob, pisanje listka za trgovino, prhanje ipd. Tako na preprost način presenetite, razburkate in razgibate možganske celice oziroma dele možganov, ki so odgovorni za spomin in abstraktno mišljenje. Za krepitev omenjenih celic pa vedno lahko posežete tudi po preverjenih tradicionalnih igrah, kot so šah, memory, set in podobne. Ne glede na morebitno prezaposlenost bi morali diabetiki v skrbi za svoje možgane vsak dan nekaj svojega dragocenega časa posvetiti igri.

NM

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.