Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Odpoklic serije merilnikov glukoze OneTouch® Verio®

Podjetje LifeScan, Inc., proizvajalec merilnikov OneTouch® Verio®, se je odločilo za prostovoljen odpoklic in zamenjavo svojih merilnikov za merjenje ravni glukoze v krvi OneTouch® Verio®Pro v Sloveniji s takojšnjim začetkom veljave.
Podjetje LifeScan se je odločilo za odpoklic in zamenjavo vseh merilnikov OneTouch® Verio®Pro, saj pri ekstremno visokih ravneh krvnega sladkorja, ki znašajo 56,8 mmol/L ali več, ne delujejo ustrezno. To lahko privede do napačnega oziroma zakasnelega ustreznega zdravljenja ekstremne hiperglikemije, kar lahko povzroči resne poškodbe.
Verjetnost pojava ekstremno visokih ravni krvnega sladkorja, ki znašajo 56,8 mmol/L ali več, je majhna, če pa do takšne ravni krvnega sladkorja pride, to predstavlja resno tveganje za zdravje in zahteva takojšnjo zdravstveno obravnavo.

Takojšnji ukrepi, ki naj se jih lotijo uporabniki, odvisno od njihovega modela merilnika OneTouch® Verio®:

Merilnik za merjenje ravni glukoze v krvi OneTouch® Verio®Pro:
• Nemudoma prenehajte uporabljati ta merilnik in za merjenje ravni glukoze v krvi uporabite drugo metodo.
• Pokličite Oddelek za stike s strankami LifeScan na brezplačno telefonsko številko 080 14 41 ter se dogovorite za prevzem brezplačnega nadomestnega merilnika in se posvetujte z zastopnikom podjetja LifeScan. Zastopniki so na voljo od 08:00 do 19:00.
Obvestila so bila poslana vsem registriranim uporabnikom, izvajalcem zdravstvenih storitev, lekarnam in distributerjem v krajih, kjer so izdelki naprodaj. V podjetju LifeScan ocenjujemo, da je v Sloveniji približno 2753 aktivnih uporabnikov merilnikov OneTouch® Verio®Pro. Podjetje LifeScan se je lotilo posodobitve merilnikov, vendar pa čas ponovnega zagona dobave merilnikov OneTouch® Verio®Pro še ni določen.Za merilnik OneTouch® Verio®Pro pa je LifeScan prejel eno poročilo o resnem neželenem dogodku.
Kasneje so iz podjetja še sporočili, da se je to poročilo nanašalo na bolnika v Belgiji, ki je imel ekstremno visok krvni sladkor. »Izvajalec zdravstvenih storitev, ki je pregledal bolnika, je uporabil merilnik OneTouch Verio Pro in pridobil nepravilen, nizek rezultat,« so zapisali in dodali, da je bolnik pozneje umrl zaradi srčnega zastoja, ki je bil posledica hiperkaliemije, torej visoke koncentracije kalija v krvi. Do hiperkaliemije sicer lahko privede tudi visok krvni sladkor.
Ob tem v LifeScanu poudarjajo, da niso ugotovili, ali je bil merilnik vzročni dejavnik pri smrti bolnika. Prav tako ima podjetje na voljo le omejene informacije o pacientu. »Ne poznamo vseh okoliščin primera in tega, ali je bolnik imel morebiti spremljajoče bolezni,« so zapisali.

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.