Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Zapleti diabetesa: boljši obeti za zdravljenje okvare vida!

Konec  slepote?

Motnje vida, vključno s slepoto kot Damoklejev meč visijo nad posamezniki s sladkorno boleznijo. Zato odkritje raziskovalcev pred dobrim letom dni zbuja upanje tudi številnim diabetikom.
Skupina britanskih znanstvenikov je v londonskem vseučilišču iznašla visoko specializirano metodo, s katero bo po predvidevanjih strokovnjakov pri starejši populaciji v prihodnosti mogoče odpraviti slepoto, ki je posledica starostnih sprememb na mrežnici, imenovanih makularna degeneracija. Njihovi kolegi z londonskega oftalmološkega inštituta so uspeli s pomočjo genskega inženiringa v poskusih po presaditvi zdravih, vitalnih celic humanega retinalnega pigmenta (RPE). Pričujoče celice predstavljajo ključno komponento oziroma fiziološki nadomestek vida in so znatno izboljšale, oziroma obnovile vidne sposobnosti podganam,  ki so oslepele kmalu po rojstvu. Odkritje je izredno pomembno, upoštevajoč dejstvo, da sodi makularna degeneracija med najpogostejše vzroke hude slabovidnosti in slepote pri populaciji po srečanju z Abrahamom.   

NM

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.