Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Depresija in diabetes

Depresija in diabetes

 

 Ali velja vpeljati zdravstveni program, ki bi ga izvajali v osnovnem zdravstvenem varstvu, in s pomočjo katerega bi zmanjšali stopnjo umrljivosti med starejšimi diabetičnimi bolniki, ki jih muči tudi depresija.

 

 Zamisel temelji na študiji izpred nekaj let, ki je zajela 584 ameriških bolnikov z depresijo, starih med 60 in 94 let. Med njimi jih je imelo kar 123 tudi diabetes. Vse bolnike so razdelili na dve skupini: v eni so bili deležni ustrezne antidpresivne strokovne pomoči, v drugi pa zgolj običajne, ki jo izvajajo v splošni ambulanti.  Po 52 mesecih se je izkazalo, da je bila stopnja umrljivosti med diabetičnimi bolniki, ki so bili deležni ustrezne strokovne pomoči za zdravljenje depresije, nižja kot med tistimi, ki te pomoči niso prejemali.

Po natančni izenačitvi razlik med udeleženci raziskave in tudi drugimi dejavniki, ki bi lahko vplivali na izid ankete, se je izkazalo, da je bila v naslednjih petih letih stopnja umrljivosti med tistimi, ki so bili deležni strokovne pomoči za lajšanje težav zaradi depresije, kar za 51 odstotkov manjša! Rezultati študije pa so tudi pokazali, da je bila ta razlika v ravni strokovne oskrbe statistično nepomembna za bolnike z depresijo, ki niso imeli diabetesa.

Upajmo, da ni več daleč čas, ko bodo depresijo kot pogosto spremljevalko kroničnih bolezni, kakršna je diabetes, v zdravstvu obravnavali bolj sistematično.

 

ALZ   

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.