Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Hujšanje

Srce  na tehtnici

Tehtnica sodi med nepogrešljive spremljevalce bolnikov z diabetesom, ne le zaradi tveganja, ki ga debelost predstavlja za sladkorno bolezen, marveč predvsem zaradi dejstva, da previsoka telesna teža po nepotrebnem obremenjuje in dodatno ogroža srce in ožilje.

Ameriški znanstveniki pod okriljem Ameriškega združenja za srce (American Hearth Association) ugotavljajo, da že izguba 5 do 10 odstotkov telesne teže  povzroči znižanje visokega krvnega pritiska, zmanjša tveganje za pojav sladkorne bolezni in izboljša vrednosti holesterola v krvi.

Sladkorni bolniki, ki niso na tekočem s svojo težo, lahko »uradno« preverijo ali so debeli s pomočjo indeksa telesne mase, s kratico ga imenujemo ITM. Normalne vrednosti so od 18,5 – 24,9, debeli pa ste, če vaše razmerje med težo in kilogrami znaša od 25 in 29,9. Če je indeks višji od 30, gre za bolezensko debelost. ITM je lahko povečan pri atletih, zelo mišičastih ljudeh in posameznikih s krepko konstitucijo. Dr. Phil Ades v primeru dvoma o objektivni vrednosti ITM priporoča še dodatno preverjanje s pomočjo "Ades-okularnega" testa. Pri tem se testiranec v spodnjem perilu ali gol postavi pred veliko ogledalo in se pogleda od spredaj ter z obeh strani. Če je opazen spuščen trebuh z znižanim popkom, ki v lateralnem (stranskem) pogledu štrli iz telesne linije in je znatno izbočen, je človek predebel. Če pa je trebuh v stranski projekciji raven, frontalno pa se nahaja v pravilni liniji, je izračunani ITM previsok in ne odraža dejanskega stanja.

Najnovejša strokovna razmišljanja pa ITM celo odrekajo pomen ključnega pokazatelja debelosti kot dejavnika tveganja za nastanek diabetesa. Pomembnejši od tega je trebušni obseg, česar pa ITM ne pokaže.           

NM

 

 

Komentarji

  • Gost

    05.03.2013

    Citiraj
     
    Pri moji sladkorni bolezni tudi tehtnica ne pomaga, namreč sem prevelik jedec nezdrave prehrane in premalo se gibam, torej klasični zabušant :). Moram se popraviti in mislim, da se se bom kmalu streznil, saj, ko vidiš okoli sebe kako ta bolezen uničuje ljudi, se kar streseš.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.