Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Vas pogosto muči pomanjkanje energije? Utrujenost? Pomanjkanje energije je pogost spremljevalec sodobnega...
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Dr. Emmanuel Opara s sodelavci z nasprotne strani Atlantika je prepričan, da bo mogoče v prihodnosti s pomočjo antioksidantov zmanjšati obolevanje za diabetesom tipa 2. Dosedanje raziskave na novi celini so pokazale, da lahko s pomočjo uničenja škodljivih prostih radikalov oziroma njihove nevtralizacije zagotovimo optimalno delovanje organizma in normalen potek vseh fizioloških procesov v telesu, med katere sodi tudi presnova sladkorja in vzdrževanje normalne koncentracije glukoze v krvi.
Nevarni prosti radikali namreč preprečujejo in motijo normalno presnovo ogljikovih hidratov, sladkor v krvi se zvišuje (hiperglikemija) in sproži razvoj diabetesa. Ko antioksidanti pometejo s škodljivimi prostimi radikali, se metabolizem sladkorja uredi in normalizira.
Med najpomembnejše antioksidante poleg tradicionalnega vitaminsko mineralnega kompleksa (vitamini A, C in E ter mineral selen), sodijo še koencim Q10, aminokislinski kompleks glutation in mineral cink. Zdravniki in prehranski strokovnjaki sladkornim bolnikom priporočajo, naj poskrbijo, da bodo uživali dovolj cinka. Cink je močan antioksidant, zato preprečuje različne težave, od okužb do rakavih obolenj, posebej učinkovit je pri preprečevanju zgodnjih motenj in nepravilnosti na prostati. Prav tako pa skrbi tudi za pospešeno celjenje ran, spodbuja rast in skrbi za duševno zdravje.
S cinkom boste okrepili imunski sistem in izboljšali njegovo delovanje, iz telesa boste pregnali povzročitelje okužb – bakterije, viruse in glivice, ki so pogosto vir zapletov tudi pri sladkornih bolnikih. Nepogrešljivi mikroelement cink pomaga imunskemu sistemu telesa diabetika, da se lažje bori proti boleznim, motnjam in poškodbam. Ta mineral ohranja in vrača okušalno in vonjalno sposobnost. Nepogrešljiv je pri številnih bioloških funkcijah, kot so razmnoževanje, kontrola krvnega sladkorja, zniževanje stopnje stresa, prebava in presnova. Cink pomaga ohranjati močne kosti in mišice ter zmanjševati zaloge holesterola.
Uživanje cinka je zlasti pomembno v poletnem času, saj se ga veliko izloči s potenjem, zato je priporočljivo, da v vročih poletnih mesecih in po naporni vadbi jeste hrano, ki je bogata s cinkom. Prav tako pa se nekaj cinka v prehrani izgubi med kuhanjem in pečenjem. Vsi, ki dlje časa trpijo za diarejo, bi prav tako morali uživati hrano, bogato s cinkom. Več cinka pa potrebujejo tudi posamezniki, ki jemljejo večje količine vitamina B6.
Kako zagotoviti dovolj cinka? Predvsem s hrano in pijačo, ki je bogata s tem nepogrešljivim mikroelementom. Najpomembnejši viri cinka so meso in mesni izdelki, morska hrana, pri kateri so s tem mineralom posebej bogate ostrige in druge školjke. Precej cinka vsebujejo žitni kalčki, jajca, bučna semena, ingver, mandlji, arašidi (ki naj bodo brez maščobe in soli), posneto oziroma nemastno mleko v prahu, gorčična zrna, pivski kvas, zeleni čaj, fižol, grah, leča in ostale stročnice itd. Sicer pa je cink nujno potreben tudi za normalno rast in razvoj organizma, ohranjanje zdravja itd. Izčrpanim diabetikom in ostalim, ki trpijo za kronično utrujenostjo, strokovnjaki priporočajo uživanje ribjega olja, ki je prav tako bogato s cinkom. Opisani mineral je zelo učinkovit, organizem pa ga maksimalno izkoristi zlasti, ko ga uživate z vitaminom C, s kalcijem in fosforjem.
NM
Tone T
07.03.2013
Citiraj