Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Izguba vida pri diabetikih vse manj pogosta

Spodbudna dognanja

Oboleli za diabetesom tipa 1 imajo v novejšem času  manj možnosti  za izgubo ali okvaro vida kot njihovi predniki. V študiji tisoč obolelih za diabetesom tipa 1 so znanstveniki odkrili, da je okvara vida manj pogosta pri tistih, ki jim je bila bolezen diagnosticirana po letu 1970. Znanstveniki trdijo, da je manj okvar vida zaradi vse boljše kontrole krvnega sladkorja in boljšega zdravljenja diabetesa. Diabetes tipa 1 je avto imuna bolezen, ki uničuje beta celice trebušne slinavke ki proizvajajo inzulin, ta pa nadzira krvni sladkor.

Ljudje z napako ali okvaro vida imajo težave kljub korekcijskim lečam. Pri diabetesu je okvara vida pogosto rezultat očesne bolezni retinopatije, pri kateri se, če gre za hujšo obliko, zaradi zmanjšane preskrbe mrežnice s kisikom razrastejo nove žile. Te so bolj ranljive in pogosto zakrvavijo. Pacienti to opazijo kot nenadno poslabšanje vida.

Vsekakor  je pomemben podatek, da so imeli pacienti, diagnosticirani v sedemdesetih letih, manj možnosti za razvoj izgube vida kot tisti, ki so bili diagnosticirani v šestdesetih letih, kljub upoštevanju dejavnikov, kot so starost, visok krvni tlak in drugi. Pri diabetikih, ki so imeli diabetes že 30 do 34 let in so bili diagnosticirani pred letom 1960 je bilo 16 odstotkov takšnih, ki so imeli okvaro vida. Med tistimi, ki so bili diagnosticirani med leti 1970 in 1974 pa je bilo takšnih z okvaro vida le 9 odstotkov. Vzorec je podoben tudi pri osebah, ki imajo diabetes 15 do 19 let. Študija ugotavlja, da boljši krvni sladkor in kontrola krvnega tlaka, pomagata zmanjšati napredovanje očesne retinopatije. Laserska operacija, ki je postala dostopna v šestdesetih letih, lahko pomaga pri napredovali očesni retinopatiji. V rutinsko uporabo je laser prišel v sedemdesetih letih, desetletje kasneje pa so se že pokazali pozitivni učinki. Podobni klični testi v zadnjem desetletju so pokazali, kako pomemben je nadzor krvnega sladkorja za zmanjšanje tveganja pred napredovalo retinopatijo. Sklepamo lahko, da bodo prihodnje generacije z diabetesom tipa 1 še na boljšem, ob tem, da bi bolnik opravil vsaj enkrat letno preventivni pregled pri okulistu.

Samo Čas

 

 

Komentarji

 • tone65

  27.10.2012

  Citiraj
   
  Jaz sem imel težave, ko pa sem začel bolj upoštevati nasvete zdravnika in kar sem prebral, se mi je res poboljšalo, čeprav se ni nikoli pozdravilo. Vsaj slep nisem.
  Za vid se splača potrpeti pri kakšnem krofu ali zrezku.
 • Jasna

  24.10.2012

  Citiraj
   
  Lepo slišati :)
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.