Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Holesterol in diabetes- razumevanje »slabega« holesterola

Holesterol in diabetes

Lipoprotein nizke gostote, s kratico LDL, ima vzdevek »slab holesterol«. To ni povsem pravično, saj ima vitalno vlogo in ta je: prenašanje krvnega holesterola do celic, ki ga potrebujejo.
Vendar pa obstaja utemeljen razlog tudi za omenjeni vzdevek. Kadar kri vsebuje preveč LDL holesterola, ga nekaj vsrkajo in shranijo stene žil arterij. Prav tako, kot ostale maščobe, denimo maslo, lahko ta holesterol postane žarek. Telo zato alarmira in nad holesterolne zaloge pošlje imunski sistem. Rezultat so vnete žilne stene, ki lahko zaustavijo pretok krvi.

LDL, ki sam po sebi ni slab, je tako začete verižne reakcije, ki pelje do srčnega infarkta ali možganske kapi. To je tako, kot da bi odvrgli na pločnik nedolžen bananin olupek, na katerem nekomu spodrsne, da se zaleti v drugega  človeka, ki pade pod kolesa mimo vozečega avtomobila.

Molekule LDL so različnih velikosti. Nekateri ljudje imajo večinoma velike molekule, ostali pa v glavnem majhne molekule in znanstveniki so prišli do spoznanja, da je presežek majhnih molekul nizke gostote še posebej slaba novica za srce in ravno ta vzorec je pogost pri diabetikih tipa 2.  Problem z majhnimi LDL molekulami je , da jih krvne žile lažje vsrkajo kot velike LDL molekule. Te molekule so tudi bolj nagnjene k temu, da postanejo žarke.  In nenazadnje je pri ljudeh, ki imajo veliko majhnih LDL molekul običajno nižji nivo dobrih HDL holesterolnih molekul in višji nivo trigliceridov.  Ta trojni problem, ki ga včasih imenujejo diabetična dislipidemia je delno podedovan in potroji tveganje za srčni infarkt. 

Čeprav je nagnjenost k mnjšim LDL molekulam delno dedna, lahko človek stori marsikaj, da njihovo velikost pomakne k večjim molekulam: redno telovadi in se rekreira, omeji nasičene maščobe v hrani, shujša in drži krvni sladkor pri normalnih vrednostih.

Velikosti LDL molekul še ne merijo rutinsko. Ugotovili so, da na velikost LDL molekul dobro  vpliva zdravilo pioglitazon (Actos).

JK

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.