Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Visok sladkor lahko privede do okvare ledvic

Ledvice so življenjsko pomembne. Ta dva organa odstranjujeta odpadne produkte iz krvi in vzdržujeta ravnovesje med fosforjem in kalijem. Žal pri nekaterih bolnikih diabetes okvari ledvice in njihovo sposobnost, da opravljajo svoje delo. Diabetes je najpogostejši razlog za ledvično okvaro in končno odpoved ledvic. Vsak diabetik, ki želi zmanjšati to tveganje, ima na voljo nekaj možnosti. Nivo krvnega sladkorja mora držati tako blizu normale, kot je le mogoče. Višji kot so nivoji vašega krvnega sladkorja, večje je tveganje za ledvično okvaro in hitrejše je njeno napredovanje. Krvni tlak naj bo pod 130/80. To bo koristilo ne le vašim ledvicam, temveč tudi očem, srcu in kapilaram. Če kadite, prenehajte. Pri kadilcih je tveganje za ledvično okvaro višje. Bodite pozorni, da vam vaš zdravnik izmeri krvni tlak večkrat na leto, vsaj dvakrat letno preveri glikirani hemoglobin HbA1c in da pregledati urin zaradi beljakovin, ki bi jih utegnil vsebovati.

Če je okvara ledvic že prisotna, bo zdravnik verjetno predpisal prehrano z visoko kvalitetnimi beljakovinami, ker po zaužitju le-teh telo proizvaja manj sečnine kar izboljša bolnikovo počutje v obdobju med dvema dializama. V režimu prehrane bo treba nadalje znižati količino maščob, alkohola in soli. V ledvični dieti pa je nujno omejiti tudi živila, ki vsebujejo veliko fosforja (mleko, sir, stročnice, oreški, mesni izdelki) in kalija (avokado, kivi, paradižnik, pomaranče, mleko, jogurt, suho sadje, kostanj….).   

JK 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.