Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Vas pogosto muči pomanjkanje energije? Utrujenost? Pomanjkanje energije je pogost spremljevalec sodobnega...
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Ledvice so življenjsko pomembne. Ta dva organa odstranjujeta odpadne produkte iz krvi in vzdržujeta ravnovesje med fosforjem in kalijem. Žal pri nekaterih bolnikih diabetes okvari ledvice in njihovo sposobnost, da opravljajo svoje delo. Diabetes je najpogostejši razlog za ledvično okvaro in končno odpoved ledvic. Vsak diabetik, ki želi zmanjšati to tveganje, ima na voljo nekaj možnosti. Nivo krvnega sladkorja mora držati tako blizu normale, kot je le mogoče. Višji kot so nivoji vašega krvnega sladkorja, večje je tveganje za ledvično okvaro in hitrejše je njeno napredovanje. Krvni tlak naj bo pod 130/80. To bo koristilo ne le vašim ledvicam, temveč tudi očem, srcu in kapilaram. Če kadite, prenehajte. Pri kadilcih je tveganje za ledvično okvaro višje. Bodite pozorni, da vam vaš zdravnik izmeri krvni tlak večkrat na leto, vsaj dvakrat letno preveri glikirani hemoglobin HbA1c in da pregledati urin zaradi beljakovin, ki bi jih utegnil vsebovati.
Če je okvara ledvic že prisotna, bo zdravnik verjetno predpisal prehrano z visoko kvalitetnimi beljakovinami, ker po zaužitju le-teh telo proizvaja manj sečnine kar izboljša bolnikovo počutje v obdobju med dvema dializama. V režimu prehrane bo treba nadalje znižati količino maščob, alkohola in soli. V ledvični dieti pa je nujno omejiti tudi živila, ki vsebujejo veliko fosforja (mleko, sir, stročnice, oreški, mesni izdelki) in kalija (avokado, kivi, paradižnik, pomaranče, mleko, jogurt, suho sadje, kostanj….).
JK