Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Sodobno zdravljenje diabetičnega očesa

Biološko zdravilo vbrizgajo v oko

Tekst: NEŽA MAJDIČ

Zdravljenje očesnih sprememb pri sladkornih bolnikih že nekaj let temelji na laserskih žarkih. Kot vsa področja medicine, se tudi oftalmologija razvija z izjemno hitrostjo, pri čemer v Sloveniji ne zaostajamo za tujimi dosežki. V nadaljevanju si oglejte, kako poteka zdravljenje diabetične retinopatije z biološkimi zdravili na Očesni kliniki v Ljubljani.

Aplikacija injekcije biološkega zdravila anti-VEGF (Avastin) v oko sladkorne bolnice

Poseg predstavlja asist. dr. Vladimir Debelić, specialist oftalmolog, ki se v Sloveniji ukvarja s to terapijo. Ponekod v tujini so že poskusili z vstavljanjem depo kortikosteroida (deksametazona) v oko, vendar le pri zdravljenju otekline rumene pege, ki je posledica zaprtja centralne mrežnične vene. V kratkem lahko pričakujemo zdravljenje diabetične retinopatije z depoji tudi v Sloveniji. Razlika med depo zdravilom in klasično injekcijo je le v načinu sproščanja. Depo se sprošča počasi, injekcija pa doseže maksimalno koncentracijo takoj po vbrizganju in kasneje pada. Snov, ki dejansko zdravi oko, je v obeh primerih enaka.

Opis postopka

Bolnika najprej umijejo in razkužijo področje okoli očesa. Le-to prekrijejo s sterilno kompreso. Sledi spiranje, ki odstrani drobne delce. V oko nato zdravnik kapne anestetik in vstavi inštrument, s katerim prepreči, da bi med posegom prihajalo do zapiranja očesa. Ko je vse pripravljeno za poseg, zdravnik s tanko iglico na določeno mesto skozi steno zrkla v oko vbrizga zdravilo. Po končanem posegu oko sperejo in zaščitijo.

Več berite v Diti, štev. 2/2011.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.