Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Največ amputacij zaradi diabetesa

Rehabilitacija amputiranih bolnikov

V Sloveniji opravijo letno od 400 do 500 amputacij. Od tega jih je okrog 40 do 60 odstotkov pri diabetikih. Amputacija ima velik vpliv na kakovost življenja bolnikov s sladkorno boleznijo. Rehabilitacija amputiranih poteka na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani.

Zaradi zoženih krvnih žil, kot posledice dolgotrajno zvišanega krvnega sladkorja, je omejena prekrvitev in sposobnost celjenja poškodovane površine, kar pripelje do napredovalega propadanja tkiva in neizogibne izgube noge. Sodobno rehabilitacijo bolnika po amputaciji noge, kakršne so pacienti deležni na oddelku za rehabilitacijo po amputaciji Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča v Ljubljani sta predstavili prim. Metka Prešern Štrukelj, dr. med., ki se rehabilitaciji amputiranih bolnikov posveča več kot tri desetletja.

"V večini bolnišnic po Sloveniji imamo kolege fiziatre, ki se z bolnikom srečajo že pred načrtovano amputacijo. Program se torej začne z vajami za krepitev mišic druge noge in rok, izvajajo dihalne vaje ter ostale priprave na amputacijo. Po posegu je na vrsti zdravljenje bolečine, pozornost se posveča dobremu celjenju in predvsem pravilnemu položaju krna. Po amputaciji si namreč bolniki velikokrat podlagajo blazine, kar lahko pripelje do nepravilne drže operiranega uda. Naučiti jih je potrebno, kakšen je pravilen položaj krna, saj je sicer kasneje zaradi razvoja kontraktur uporaba proteze nemogoča. Pomembno je tudi kompresijsko povijanje krna za oblikovanje le – tega, saj je za nemoteno nošenje proteze potrebna enakomerna valjasta oblika. Po odpustu s kirurškega oddelka gredo bolniki domov ali v negovalno bolnišnico, dokler se rana popolnoma ne zaceli. Potem jih sprejmemo na rehabilitacijsko obravnavo, kjer jih najprej obravnavamo fiziatri. Vsakega žilnega bolnika pregleda tudi internistka. V fizioterapiji se učijo hoje s šolskimi pripomočki. V delovni terapiji se pozornost posveča samostojnemu opravljanju dnevnih aktivnosti, kot je oblačenje, presedanje, osebna higiena ter izbiri pripomočkov za dom. Imamo tudi takoimenovani dom Iris, kjer bolniki spoznajo najmodernejše pripomočke za pomoč pri različnih aktivnostih in dobijo ideje za prenovo bivalnega okolja. Rehabilitacija traja približno trideset dni dni. Ta doba pa je odvisna od psihofizične sposobnosti posameznika, nivoja amputacije spodnjega uda in spremljajočih bolezni."

Internistični vidik rehabilitacije po amputaciji je povzela prim. Tatjana Erjavec, dr. med., ki na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani vodi internistično ambulanto za gibalno ovirane.

"Moja naloga je, da ocenim ali je bolnik zaradi sočasnih bolezni srca in žilja sposoben za izvajanje programov rehabilitacije in za hojo s protezo. Dilema je predvsem pri nadkolenski, dvojni nadkolenski in kombinirani nadkolenski in podkolenski amputaciji, kjer so energetske zahteve pri hoji zelo velike. Pri teh bolnikih opravim obremenitveno testiranje iz dveh razlogov. Vsi bolniki z amputacijami žilnega vzroka so uvrščeni v skupino velikega tveganja za nenadne srčne dogodke med fizičnimi obremenitvami. S predhodnim obremenitvenim testiranjem je fizikalna terapija varnejša. Dobro poznavanje energetske zahtevnosti hoje s protezami nam omogoča določitev tiste stopnje telesne zmogljivosti, ki je potrebna za hojo z različnimi protezami. K »sreči« je pri sladkornih bolnikih veliko bolj pogosta podkolenska amputacija. Hoja z eno ali tudi dvema podkolenskima protezama ne zahteva toliko energije, zato namestitev proteze v večini primerov ni vprašljiva. Poleg telesne zmogljivosti ocenim tudi prekrvavitev druge noge, ki lahko omejuje programe rehabilitacije.«

 

DL

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.