Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Več testosterona, več življenja

 Več testosterona, več življenja

 Britanski raziskovalci pravijo, da bi lahko zdravljenje z nadomestkom testosterona za moške, ki imajo diabetes tipa 2 in nizko raven testosterona bistveno zmanjšalo njihovo umrljivost.

Svoje ugotovitve so predstavili v začetku aprila na zasedanju britanskega endokrinološkega društvo v Birminghamu.

Tekom šestletne študija na univerzi v Sheffieldu je le 8,6 odstotka sodelujočih moških z nizko stopnjo testosterona, ki so prejeli nadomestno testosteronsko  zdravljenje umrlo, v primerjavi z 20 odstotno umrljivostjo moških z nizko stopnjo testosterona, ki niso prejeli terapije.

V raziskavi je sodelovalo 587 moških z diabetesom tipa 2, ki so bile razdeljeni v tri skupine:
• moški z normalno ravnijo testosterona; 9 odstotkov sodelujočih iz te skupine je umrlo v času študija)
• moški z nizko ravnijo testosterona, ki se niso zdravili z nadomestnim zdravljenjem; 20 odstotkov oseb v tej skupini  je umrlo v času študija
• moški z nizko ravnijo testosterona, ki so prejemali nadomestno zdravljenje; 8,6 odstotka sodelujočih v  tej skupini je umrlo v času študije.

Stopnja umrljivosti v tej skupini je celo nekoliko manjša kot v skupini z normalnim testesteronom.

Rezultati študije potrjujejo sum, da je verjetno nizka raven testosterona, ki se pojavlja pri mnogih moških s sladkorno boleznijo tipa 2, povezana s povečanim tveganjem za zgodnejšo smrt. Vendar ti rezultati tudi kažejo, da bi bilo mogoče ponuditi dokaj preprosto zdravljenje za preprečevanje tveganja. Z nadaljnjimi raziskavami v večjem obsegu bo treba potrditi ugotovitve.

B.O.

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.