Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
16.01.2012
Dan je najboljše začeti z nasmehom in z zdravim zajtrkom. Diabetik naj bi tudi vedel, kakšen je njegov jutranji krvni sladkor in temu primerno prilagodil prvi jutranji obrok. Medtem ko si pri nas ne predstavljamo zajtrka brez kruha, se v Vietnamu, denimo, dan začne z juho.
V skledo dajo nekaj kosov narezane kuretine, prgišče kuhanih riževih rezancev, to prelijejo z vrelo kurjo juho, zraven postrežejo narezano solato in kalčke. Vse skupaj zmešamo, začinimo in stisnemo povrhu limetin sok, mogoče kanec sojine omake in to je klasični vietnamski zajtrk. Okusna, malce pekoča juha (brez čilija ne gre) s svežo zelenjavo! Brez kruha /škroba, ki hitro dvigne krvni sladkor, a smo potem tudi hitreje lačni, krvni sladkor pa po lestvici gor in dol.... Takale juha zjutraj človeka nasiti za naslednjih nekaj ur, ne da bi bistveno vplivala na krvni sladkor. Kaj ko bi poskusili tudi v vaši kuhinji, še zlasti, če nikakor ne morete urediti krvnega sladkorja ali shujšati?
Morda pa bi za začetek spreminjanje jutranjega prehranskega vzorca začeli z obogateno solato? Nekaj listov sveže solate, tuna, olive, mocarela, kakšna redkvica in pojemo brez kruha. Poskusite s takim zajtrkom in preverite čez dve uri na glukometru, kakšen je krvni sladkor. Imate vse možnosti, da si v enem tednu uredite glikemijo, če boste čez dan nadaljevali v tem tempu. Veliko vlaknin (sveža zelenjava, olive), najboljše maščobe (tuna), vitamini, ki krepijo obrambo telesa in vse to brez bistvenega vpliva na krvni sladkor pri sladkorni bolezni.
Prvi obrok dneva je zelo pomemben in predstavlja temelj zdrave prehrane za odrasle in otroke. Upoštevajte, da daje začetek dneva s hranljivim obrokom telesu in možganom energijo, tako povečuje produktivnost, s tem pa tudi splošno zadovoljstvo.
Če preskočimo jutranji obrok, bomo do kosila začutili izčrpanost in verjetno se bomo težje osredotočali na delo. Če ste doslej preskakovali zajtrk, da bi izgubili kilograme, takoj prenehajte s tem početjem, saj je zajtrk dokazano v pomoč pri kontroli telesne teže.
Vlaknine, manj mastne beljakovine, sadje in zelenjava, sestavljeni ogljikovi hidrati in manj mastni mlečni proizvodi so glavne sestavine okusnega, zdravega zajtrka v naših krajih. Obstajajo številne kombinacije za tiste, ki želijo izboljšati dosedanje navade.
Pozabite na vse tiste lepo poslikane škatle kosmičev, ki so verjetno prepolni nezdravega sladkorja in ogljikovih hidratov. Namesto tega izberite raje polnovredne žitne kosmiče, ker vas bodo sestavljeni ogljikovi hidrati in vlaknine dlje obdržali site, vaš krvni sladkor bo nižji, povišan holesterol se bo normaliziral. Ideja o »popolnem zajtrku« je kombinacija okusa in hranljivih, zdravih jedi. Na primer, polnovredne žitarice, nemastno mleko in sveže sadje. Lahko dodate tudi mandlje ali orehe ter malce suhega sadja.
Kvinojo se smatra kot pravo dragocenost, kar se tiče njenih prehranskih vrednosti. Vsebuje vse aminokisline, ki jih naše telo potrebuje. Poleg tega je bogata še z železom, kalcijem, magnezijem, vlakninami in bakrom, zelo pomembno pa je da ne vsebuje glutena. V mahnem loncu mleka skuhajte kvinojo. Dodajte cimet in ekstrat vanilije in mešajte, dokler masa ne postane kremasta in gosta. V kašo lahko dodate orehe, mandlje in sadje.
Zajtrk je izvrsten način, da spodbudite telesno presnovo. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki jedo zjutraj vlakninasta in hranljiva živila, čez dan pojedo manj. Ne mislite, da gre za komplicirane recepte, najdite tiste hitre in enostavne, ki jih lahko vključite v svoj dnevni plan. Manj mastni jogurt, sveže sezonsko sadje in otrobi bodo povsem zadoščali.
Manj mastne sire narežete k sadju in dobili boste okusen in zdrav zajtrk. Maščoba iz sira bo upočasnila prehod ogljikovih hidratov iz sadja v kri in s tem dvig krvnega sladkorja. Za diabetike idealna kombinacija.
Smoothiji, včasih smo jim rekli milkshake-i vsebujejo hranljive sestavine, bogate z beljakovinami, vitamini in minerali. Obstaja vrsta receptov, ki se jih splača poskusiti. Na primer, smoothie iz banan, borovnic in sojinega mleka je odličen vir antioksidantov. Banane in jagode, jagode in kivi, marelice in mango, breskve in marelice, možnosti so neomejene. Mleko lahko zamenjate z manj mastnim jogurtom ali uporabite zamrznjeno sadje namesto svežega. Glavno je, ne dodajajte sladkorja!