Merjenje sladkorja v krvi-samokontrola

Članki

Samokontrola nivoja sladkorja v krvi zagotavlja uspešno nadzorovanje vašega diabetesa, zato ste ob rednih meritvah nivoja glukoze v krvi in ustreznih rezultatih lahko glede bolezni bolj mirni. Seveda je to samo en del zdravljenja ali preventive pri diabetesu, ki ne more nadomestiti gibanja ali zdravega načina prehranjevanja, se pa ti dejavniki odlično dopolnjujejo.
Upoštevajte dejstvo, da se, preden v zdravljenje vašega diabetesa uvedete kakršnekoli spremembe, predhodno vselej posvetujte s strokovnjakom.

Kako poteka meritev sladkorja v krvi?

Meritve sladkorja v krvi potekajo v glavnem po istem sistemu, različni merilniki imajo sicer svoje značilnosti, ki pa v glavnem ne odstopajo od osnove. Poleg sistemov kontinuiranega določanja količine glukoze v krvi, kjer je pripomoček stalno pod kožo, poznamo standardno meritev sladkorja v krvi z glukometrom.

Postopek je tak, da si s sprožilnim peresom (ki je bodisi samostojna enota, ali pri nekaterih aparatih del njega), v katerega vstavimo lanceto, pridobimo vzorec krvi (od 0,3 µ do 1,0 µ), ki jo nato denemo na testni listič. Glukoza v vzorcu krvi reagira na elektrode v testnem lističu, kar ustvari električni tok in ta spodbudi kemično reakcijo. To reakcijo vaš aparat izmeri in pokaže kot rezultat.

VARNOSTNI UKREPII

 • Nikoli ne uporabljajte lancete, ki jo je uporabil že nekdo drug! Ta je lahko kontaminirana.
 • Če lancetnik uporabi druga oseba, ga je treba primerno dezinfecirati ter uporabiti novo lanceto in konico.
 • Po uporabi lancete ne puščajte v napravi.
 • Novo lanceto vstavite v pripomoček za testiranje le neposredno pred uporabo.
 • Lancetnik vsebuje veliko majhnih delcev, ki so lahko otrokom nevarni, če jih pogoltnejo.
 • Pri uporabi v bolnišnicah se za preprečevanje okužb upošteva bolnišnični protokol za nadzor okužb.
 • Uporabljeno lanceto vedno odvrzite v zbiralnik za nevarne biološke odpadke. 

OPOMBA

Da bi zmanjšali tveganje okužbe:

 • Vašega lancetnika in sterilnih lancet naj ne uporablja nihče drug.
 • Vselej uporabite novo, sterilno lanceto in novi testni listič.
 • Vadite uporabo lancetnika, da se ga boste popolnoma navadili.
 • Lancete in testni lističi so namenjeni enkratni uporabi.
 • Pred testiranjem si umijte roke s tekočo toplo vodo in milom.
 • Preprečite, da bi lancete ali lancetnik prišli v stik z losjonom za roke, oljem, umazanijo ali usedlinami.
 • Pred meritvijo si roke popolnoma osušite.

Izbira merilnikov na slovenskem tržišču

Merilniki krvnega sladkorja (glukometri) so ključnega pomena za dnevno sledenje ravni glukoze v krvi in s tem dobrega zdravljenja diabetesa.  Na tržišču je mnogo različnih aparatov, prihajajo tudi vedno bolj izpopolnjeni, zato dobro premislite, kakšne so vaše potrebe, preden greste v nakup.

Merilniki krvnega sladkorja so majhne računalniške naprave, ki »preberejo« nivo glukoze v vaši krvi. Pri vseh merilnikih se višina krvnega sladkorja pokaže kot številka na zaslonu aparata. Pri odločitvi naj bo v ospredju preprosta uporaba, šele zatem zunanjost pripomočka. Poskrbite, da vam zdravstveno osebje ali prodajalec pokaže pravilen način uporabe vašega novega merilnika ali pa si vsaj natančno preberite navodila za uporabo vašega novega aparata.

Kako točni so merilniki? 

Strokovnjaki, ki so laboratorijsko testirali merilnike, ugotavljajo, da so aparati natančni, kar pa ne pomeni, da boste vedno tudi dobili točen rezultat. Do napačnih rezultatov največkrat prihaja zaradi napak pri merjenju, zato je pomembno,  da so vsi postopki meritve opravljeni pravilno. Upoštevati morate, da imajo meruilniki za osebno rabo 15 % možnost odstopanja pri rezultatih. 

Nekaj možnosti, zakaj pride do nepravilnih rezultatov:

 • s krvjo umazan merilnik 
 • merilnika ne hranite na sobni temperaturi 
 • pretečen rok uporabe testnega lističa 
 • merilnik ni umerjen (pravilno nastavljen) na testne lističe, ki jih uporabljate 
 • kapljica krvi je premajhna.

Napaka se lahko prikaže šele v daljšem časovnem obdobju, zato je dobro, da vam občasno v ambulanti preverijo rezultate vaših merjenj, oziroma jih primerjajo s svojimi.

Kako izbrati merilnik?
Obstaja veliko merilnikov, med katerimi lahko izbirate. Nekateri glukometri so narejeni za tiste diabetike, ki slabše vidijo in imajo zato večji in osvetljen ekran. V pomoč so vam tudi funkcije kot so: alarm za meritve, čas in datum meritev, računanje povprečnih vrednosti meritev, označevanje rezultatov meritev, vnos odmerkov inzulina, povezava z računalnikom.... Nekateri imajo testne lističe že v aparatu in jih ni potrebno vstavljati posebej.

Če nameravate kupiti merilnik, je tukaj nekaj vprašanj v razmislek:

- Kaj želite od merilnika: bolj zahtevno ali standardno sledenje nivoja sladkorja v krvi? 

- Kakšna je cena aparata in testnih lističev?

- Kako enostaven je merilnik za uporabo? Postopki meritev se razlikujejo in pri        nekaterih aparatih je potrebnih manj korakov kot pri drugih.

- Kako enostaven je merilnik za vzdrževanje? Ga je enostavno čistiti? Kako se kalibrira    merilnik (pravilno nastavlja za serijo trakov, ki jih uporabljate)? Nekateri merilniki kalibracije ne potrebujejo.

Samokontrola in samovodenje diabetesa sta lahko ključ do uspeha vašega boja z to boleznijo, zato ne jemljite meritev kot nadlogo ampak kot na pomoč pri obvladovanju vašega diabetesa in se veselite vedno nižjih sladkorjev, ki bodo sledili, če boste sprejeli tudi določene ukrepe.

Nina Mazi dr.med.

 

 

 

 

 

Komentarji

 • Jasna

  07.03.2013

  Citiraj
   
  Zelo poučno branje. Dodala bi še, da je dostopnost merilnikov sedaj še boljša in si ga lahko privošči vsak.
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.