Leta 2015 je začel Zavod za izobraževanje o diabetesu izvajati dvoletni program Bodi odličnjak na delovnem mestu! za preprečavanje diabetesa v dveh delovnih organizacijah: družbi Petrol d.d. in Slovenske železnice d.o.o..         

Zaradi stroškov zdravljenja je diabetes eden največjih javnozdravstvenih problemov  v Sloveniji.  Za omejevanje velikega družbenega in individualnega bremena bolezni je leta 2012 Zavod Diabetes zasnoval preventivno kampanjo za omejevanje diabetesa Bodi odličnjak! s tremi glavnimi cilji: preprečevanje diabetesa, boljša kvaliteta življenja bolnikov z diabetesom in ozaveščanje o pomenu normalnega krvnega sladkorja.

V okviru kampanje smo z delovnimi organizacijami začeli s programom za omejevanje diabetesa Bodi odličnjak! na delovnem mestu, ki je zasnovan kot  dvoletni program ozaveščanja in ugotavljanja ogroženosti z diabetesom v večjih slovenskih družbah. 

Cilje programa želimo doseči z izobraževalno preventivnim sistemom za preprečevanje diabetesa, ki smo ga razvili v kampanji Bodi odličnjak!. Sistem vključuje naslednje postopke in metode:

 • standardiziran test ogroženosti za diabetes
 • diabetes info točke
 • predavanja
 • video film
 • edukativne publikacije.
ZAPOSLENI VABLJENI, DA SI OGLEDATE TERMISNKI NAČRT PROGRAMA V VAŠI ORGANIZACIJI:
 
       

VSEBINSKI CILJI PROGRAMA       

 1. Ozaveščanje zaposlene in upokojene populacije o hudih diabetičnih komplikacijah: možganske kapi, srčnega infarkta, ledvične odpovedi, amputacij, slepote itd. Posledic diabetesa  se po mednarodni raziskavi DAWN/Diabetes Attitudes, Wishes and Needs  zaveda komaj 20% ljudi, kar je eden od razlogov za epidemijo.
 2. Ozaveščanje zaposlenih o pomenu normalnega krvnega sladkorja  in vplivu hrane na dvig krvnega sladkorja.
 3. Poudarjanje zdravega življenjskega stila pri omejevanju diabetesa tipa 2, pri čemer je podpora  okolja bistvenega pomena. 

NAMEN PROGRAMA JE:

 1. večja ozaveščenost zaposlenih o nevarnosti diabetesa ;
 2. večja  ozaveščenost o pomenu normalnega krvnega sladkorja za omejevanje diabetesa in preprečitev diabetičnih zapletov;
 3. boljše razumevanje pomena  hrane pri omejevanju diabetesa ;
 4. zmanjšanje obolevanja za diabetesom med zaposlenimi;
 5. omejevanje diabetičnih zapletov med že obolelimi za diabetesom;
 6. pravočasno diagnosticiranje diabetesa med zaposlenimi in pravočasen začetek zdravljenja;
 7. zmanjšanje deleža izdatkov za zdravljenje sladkorne bolezni glede na to, da gre za velike delovne organizacije z velikim številom zaposlenih, ki s svojo dejavnostjo pokrivata velik del teritorija Slovenije 

Cilji so skladni z cilji Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010 – 2020 v Sloveniji in sicer: zmanjšati obolevanje za diabetesom in zmanjšati delež diabetičnih zapletov. 
Z veliko verjetnostjo lahko pričakujemo, da bo uvrstitev  diabetesa na prioritetno listo delovnih organizacij za zaposlene pomenilo dodatno stimulacijo za zdrav življenjski stil  in s tem preprečevanje sladkorne  bolezni in njenih zapletov.

 

               

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.