Nacionalna kampanja Bodi odličnjak!

Zdravstvena kampanja za omejevanje individualnega in družbenega bremena diabetesa Bodi odličnjak! poteka v Sloveniji že od leta 2012.
V letu 2018 smo postavili v središče kampanje opozarjanje na nevarnost srčno žilnih zapletov pri diabetesu na katere bomo opozarjali s sloganom "PRI DIABETESU MISLI TUDI NA SRCE". 

Kampanjo Bodi odličnjak! organizira Zavod za izobraževanje o diabetesu s številnimi partnerji, v letu 2018 pa jo podpira tudi Ministrstvo za zdravje.

Kampanja Bodi odličnjak!  je izrazito preventivna, saj je njen osnovni cilj preprečevanje diabetesa, zato je usmerjena v težje dosegljive ciljne skupine in poteka na področju cele Slovenije. Vrh doseže vsako leto pred svetovnim dnem diabetesa 14. novembra.

Kampanja Bodi odličnjak! poteka:

 1. na diabetes INFO točkah
 2. z oglaševanjem na javnih površinah
 3. preko časopisa DIABETES, ki izide pred svetovnim dnem diabetesa
2) Nacionalna CITYLIGHT mreža, 400 plakatov.

2)  V letu 2018 bodo postavljene naslednje DIABETES INFO TOČKE

 • Festival za 3. življenjsko obdobje, Cankarjev dom, 1. - 3. oktober 2018
 • Sejem Narava Zdravje, 29.11. – 2. december 2018
 • Razstava Body worlds vital, 20.10.- 20.1.2019
 • Sejem Medical, april 2019


PROGRAM
 diabetes INFO točk:  usposobljeni sodelavci (višji letniki medicine) merijo obiskovalcem krvni sladkor in holesterol, delijo brezplačne publikacije o diabetesu, potekajo degustacije zdrave hrane ( brez sladkorja, z manj maščob in večjim deležem vlaknin).  


3. KREATIVA KAMPANJE NA MESTNIH AVTOBUSIH
mestni avtobus v Ljubljani bo od avgusta 2018 do avgusta 2019 vozil na zunanji površini kreativo kampanje.  


4. STROKOVNA PUBLIKACIJA DIABETES 

Je poljudnostrokovna publikacija, ki jo pripravljamo v sodelovanju z diabetologi, prehranskimi in drugimi strokovnjaki kot pregled najzanimivejših tem o diabetesu. Izid: 29. sept. 2018.  V zavidljivi nakladi 150.000 izvodov se pošlje v široko distribucijsko mrežo, kjer je na voljo brezplačno: zdravstvo, lekarne, društva diabetikov, bencinski servisi, železniške postaje itd, letos bo priložen tudi časopisu Delo.

 

 

KAMPANJO BODI ODLIČNJAK SOFINANCIRA MINISTRSTVO R SLOVENIJE ZA ZDRAVJE

 

 

 

 2017                                                          2016

 

2015                                                       2014

        

2013                                                         2012

       


 

 

                    

 

 

 

Komentarji

 • dita

  27.07.2012

  Citiraj
   
  Nekoga smo citirali, dali citat v navednice - kje je tu napaka?
 • Manja Miličič

  27.07.2012

  Citiraj
   
  Kljub temu, da je v prvi vrsti seveda važen namen kampanje, vseeno mislim, da pravopisnih napak ne moremo kar tako spregledati! Prav tako se mi vaša utemeljitev, da naj bi se geslo z uporabo besede "vrži" dotaknilo širših množic, zdi nesmiselna. Bomo zdaj širše množice že kar začeli enačiti z nepoznavanjem slovenskega jezika? Že tako ali tako se mi zdi žalostno, koliko Slovencev ne zna pravilno uporabljati svojega maternega jezika - govorim na primer o uporabi rodilnika in tožilnika, besed ki/kateri, uporaba pravilnega velelnika pa je prav tako ena izmed teh stvari. Zato bi se mi zdelo primerno, da bi se lektoriralo vsa javna besedila, prav zaskrbljujoče je že na primer, koliko vejic manjka na reklamnih plakatih in podobno. Pa ne govorim kot diplomirana slavistka ali kaj podobnega, ampak kot gimnazijka!
  Jasno, da je na prvem mestu vsebina, a zdi se mi, da zato pravopisa ne smemo kar zanemariti, kot da gre za postransko zadevo. Gre za splošen princip pravilne rabe slovenščine v javnih besedilih.
  Prosim, vzemite moje sporočilo zgolj kot dobronameren nasvet.
 • Morebetter

  25.07.2012

  Citiraj
   
  Bravo, tako se govori, popolnoma nesmiselna debata!
 • Dita

  25.07.2012

  Citiraj
   
  O sloganu Slovenci že komentirajo na različnih portalih in se namesto v vsebino obregajo v pravopis. Debato je začel, kdo drug kot publicist in Delov novinar Marko Crnković na Twitterju, češ da se pravilno piše »vrzi« ter podtaknil avtorjem plakata neznanje pravopisa in šlamparijo. Dobro je, da je s tem obrnil še več pozornosti na kampanjo, saj ga prebira blizu osem tisoč bralcev, ki jim je postregel celo s fotografijo plakata.

  Nekaj zlonamernosti bi kolumnistu Sobotne priloge lahko pripisali, kar težko pa si mislimo, da ne zna brati. Geslo je namreč v navednicah, kar pomeni, da smo ga pustili v prav taki obliki, kot je prišel iz ust našega odličnega in nadvse kreativnega sodelavca Matjaža Javšnika, ko smo skupaj iskali iskrivo, jedrnato in, priznam, tudi provokativno sporočilo kampanje. Pravico do originalnosti dajejo navednice, s katerimi opremljamo citate. Geslo naj bi se dotaknilo čim širših množic in tu nima »vrzi« kaj iskati. Pojdite na plažo in poslušajte, kako sočno se sliši«: Daj, vrži mi brisačo!«
  Glede na to, da je organizator kampanje pogodbeno zavezan oglase pred objavo posredovati v predogled partnerjem in to smo tudi storili, lahko komurkoli kadarkoli dokažemo, da je bil »vrži« stvar naše presoje in odločitve, saj so kar iz dveh farmacevtskih družb, ki podpirata kampanjo predlagali lektorsko varianto »vrzi«.
  Pred objavo smo se posvetovali, pa ne z lektorji, temveč z mojstri besede, kar ni nujno eno in isto in brez omahovanja je bilo rečeno:« vrži!«. Tako se je po slabih dvesto letih ob začetku največje slovenske kampanje proti diabetesu ponovila črkarska pravda, v kateri je za časa slovenske romantike na našo srečo zmagala prijateljska naveza Čop - Prešern (Al' prav se piše »kaša« ali« kasha«?) . Mi pa le upamo, da bo pozornost javnosti kmalu prešla na tisto, kar res šteje in to je zdravje, ki ga zagotavlja tudi normalna vrednost krvnega sladkorja.
 • AnaK

  24.07.2012

  Citiraj
   
  Kaj češ, ljudje pač nimajo kaj bolj pametnega za počet.
 • Jani74

  24.07.2012

  Citiraj
   
  Glede slogana vrži ali pa vrzi pa čisto po slovensko, takoj se mora najti neka napaka, ki pa to mislim, da niti ni, saj je to poved. Sicer pa, a je važno pri tako groznih številkah pri sladkorni?
 • AnaK

  24.07.2012

  Citiraj
   
  Kako lepe rože. Saj vem, da je hecno ob vsem drugem, vendar jih imam tako rada, da sem jih takoj opazila. Sicer pa končno nekaj akcije tudi za nas diabetike.
 • Minesweper

  27.06.2012

  Citiraj
   
  Tole je nekaj konkretnega, upam, da se bo kaj spremenilo na tem področju, čeprav je že sedaj kar dobro, pa je vseeno premalo. Potrebno je čim manj teorije in več akcije, zato podpiram tudi jaz!
 • Marjan

  22.06.2012

  Citiraj
   
  Bravo,vas popolnoma podpiram,zadevo je potrebno urediti drugace.
 
Prvi89101112NaslednjiZadnjiVsi
 
 
 
 
 

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.