BODI ODLIČNJAK 2019

Kampanja, ki jo vodi Zavod Diabetes je letos, v osmem letu izvajanja doživela toliko vrhuncev, kot še nikoli doslej. Po radiu, televiziji, na nogometnih igriščih, na mestnih plakatih, avtobusih in še marsikje je odmevalo geslo Pri diabetesu misli tudi na srce!
Tako širokega razpona zagotovo nima nobena druga kampanja zdravstvenega ozaveščanja. Organizatorji resda ne razpolagajo z ravno z velikim budžetom, zato pa smo k sodelovanju pritegnili številne partnerje, s katerimi dosegamo dobesedno vse konce Slovenije. Kampanja je naš odgovor na resolucijo OZN iz leta 2007, s katero so diabetes razglasili za svetovno epidemijo in pozvali države k ukrepanju. O nevarnosti diabetesa za srčno žilno zdravje in možnostih sodobnega zdravljenja, smo začeli ozaveščati že lani, saj imajo diabetiki kar 3 do 4 krat večjo možnost za srčni infarkt ali možgansko kap kot ostali.

Nov obraz kampanje je srebrna olimpijka v plavanju Sara Isaković, diplomantka nevropsihologije na Berkley University in trenerka čuječnosti, orodja psihologije s katerim si lahko pomagamo pri diabetesu. Skupaj s Saro smo geslo PRI DIABETESU MISLI TUDI NA SRCE širili tako opazno kot še nikoli doslej.

Kako je kampanja potekala?

Pomembno je, da se javnost o nevarnostih diabetesa obvešča skozi celo leto. Letos je tako kampanja štartala v začetku poletja na Festivalu Zdravja v okviru partnerstva z Javnim zavodom Lekarne Ljubljana. Na diabetes info točki se je oglasilo veliko obiskovalcev, k čemur je pripomogla tudi lokacija v centru Ljubljane, na Kongresnem trgu.
Konec septembra je kot še vsa leta izšla strokovna publikacija Diabetes, ki je osrednji medij kampanje in z 150.000 izvodi eden največjih založniških projektov v Sloveniji s tega področja. Partnerstvo z družbo Petrol poleg ostalih distribucijskih poti zagotavlja pokritost po celi državi in je za informiranje moške populacije, ki je še posebej ogrožena izredno pomembno. Tretji mejnik letošnje kampanje je bil Festival za 3. življenjsko obdobje v začetku oktobra, ki je največja prireditev za starejše v tem delu Evrope. Skoraj 20.000 obiskovalcev vsako leto obišče Cankarjev doma in seveda se jih veliko ustavi tudi na diabetes info točki. Letos je na otvoritvi imela pozdravni govor naša ambasadorka Sara Isakovič.
Oktober je bil zelo pester, saj smo se z diabetes info točko udeležili tudi sejma Narava zdravje ki je bil letos že petdeseti po vrsti. Častitljiva številka, ampak tudi naša ni zanemarljiva, saj se Zavod sejma udeležuje že skoraj 20 let in smo v tem času postali tudi pomemben partner na področju preventive zdravja.
Na tekmi prve slovenske nogometne lige so nogometaši Olimpije in Tabora tako kot že lansko leto oblekli drese kampanje z geslom Pri diabetes umisli tudi na srce. S tem so se uradno začele aktivnosti ob svetovnem dnevu diabetesa, saj je le nekaj dni kasneje v Ljubljani začel voziti mestni avtobus s Sarino podobo in geslom kampanje, in če ne veste, avtobus je kot oglasni medij v gibanju odličen način informiranja javnosti z izrednimi številkami dosega.
Eden glavnih načinov nagovarjanja javnosti v kampanji so tudi osvetljeni citylight plakati, ki v nacionalni mreži s 360 lokacijami zagotavljajo pokritost celotne države. Saro in slogan kampanje je letos opazilo ogromno ljudi in cilj, opaznost in sporočilnost je bil jasno dosežen. Z družbo Europlakat smo letos dodali novost in sicer digitalni oglas kampanje (7), ki je v vseh glavnih vpadnicah v centru Ljubljane požel veliko zanimanja, še posebej na Svetovni dan diabetesa, ko je vodil mimoidoče na veliko diabetes info točko na Prešernovem trgu (8). Skupaj z Mestno občino Ljubljana smo jo postavili že tretjič in sedaj je že postala tradicionalna. Na obisk je prišel tudi župan Zoran Janković, ki pravi, da svojo presežno energijo pokuri na svoji priljubljeni treking progi na Golovcu. Pohvalno!
Na diabetes INFO točko je prišlo zelo veliko obiskovalcev, ki so si lahko izmerili krvni sladkor, vzeli svoj izvod publikacije Diabetes ali pa se odžejali z Zalo O. Vzdušje je bilo odlično in med udeleženci je potekala konstruktivna debata na temo sladkorne bolezni. Obiskala nas je tudi ekipa iz Pop tv in naredila prispevek za 24ur.
Kaj je slaba novica pri diabetesu?
Da se lahko hitro konča s srčnim infarktom!
Kaj pa je dobra novica?
Da ga lahko dobro preprečujemo in zdravimo!
To sporočilo pa je slišala in videla še širna javnost na radijskih valovih ter preko tv zaslonov. Kot zanimivost lahko povemo, da so na radiju Bob na našo pobudo pripravili tudi oddajo o diabetikih rokerjih in zavrteli nekaj dobre glasbe. Z glasbo si vsekakor popestrite mrzle decembrske dneve, se v krogu svojih najbližjih poveselite in za nekaj časa pozabite na skrbi.

Po naši ocenah in ocenah naših parterjev je tako ali drugače kampanja Bodi odličnjak dosegla do 60 % splošne populacije in do 90 % diabetikov.

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.